DVB-S uitgelicht voor gebruik in camper


Op deze pagina vind je meer informatie over DVB-S: Digital Video Broadcasting - Satellite.

Antenne (schotel)

Het plaatsen en richten van de schotel is het meest belangrijke onderdeel van het opzetten van een satellietontvangstinstallatie. Het richten op de juiste satelliet vraagt een juiste hoogteafstelling en kompasrichting van de schotel. Afhankelijk van waar je je bevindt in Europa, veranderen de hoogte (elevatie) en kompasrichting (azimut) 
Hoe dichter bij de evenaar, hoe hoger de schotel moet worden ingesteld. Zie onderstaand plaatje.
Dvbs 1 Elev

Afstemmen op satelliet

Kompassen
Dvbs 2 Komp
en satfinders
Dvbs 3 Satfinder
zijn bijna onmisbaar, maar worden snel achterhaald door apps (applicaties op smartphone en tablets) zoals:

Voorbeeld afstemmen met Satellite Director 
Dvbs 4 Satdirector

Voorbeeld afstemmen met Satfinder 
Dvbs 5 Satfinder
Zie verder ook de informatie op de website van Canal Digitaal en de website van Joyne.

Gebruiksgemak

Voor meer comfort tijdens het richten van de schotel zijn er automatische satellietschotel- systemen die zowel los geplaatst kunnen worden, of vast gemonteerd zijn op de camper. De automatische schotels zijn meestal zodanig afgesteld dat ze automatisch op de Astra1 afstemmen. 

Onderstaand plaatje laat de schotels zien met van links naar rechts het oplopend gebruiksgemak: schotel op statief met enkele of dubbele LNB, schotel op dak handbediend met stang of met elevatieslinger/gradeninstelling, automatische schotel in losse eenheid, automatische schotel op dak.
Dvbs 6 Sch1Dvbs 6 Sch2Dvbs 6 Sch3Dvbs 6 Sch4Dvbs 6 Sch5Dvbs 6 Sch6

Grootte van de schotel

Een ander aspect is de grootte van de schotel (45, 50, 65, 85, 100, 120, etc.): deze is bepalend voor het ontvangstbereik bij slecht weer of op de randen van de satelliet footprint.
Bron: www.onastra.nl/18705016/over-satellietontvangst

LNB

Een LNB vangt de satellietsignalen op die door de schotelantenne worden gebundeld en weerkaatst. Het is mogelijk om meerdere LNB's te bevestigen aan één schotelantenne, waardoor meerdere satellieten kunnen worden ontvangen met één en dezelfde schotel.
Enkele LNB
Dvbs 6 Lnb1
Dubbele LNB
Dvbs 6 Lnb2

Wanneer met behulp van één (handbediende) schotel er meerdere satellieten ontvangen moeten worden, dient een Duo LNB geplaatst te worden. Zie ook:
apps.canaldigitaal.nl/digitale-tv-en-radio/duo-lnb.aspx

Satelliet footprint

De satelliet footprint laat zien wat het ontvangstbereik is van de betreffende satelliet in combinatie met de gebruikte schotelgrootte.
Astra1 met vooral de publieke en meeste commerciële zenders in SD
Dvbs 7 Footpr1

de commerciële zenders in SD
Dvbs 7 Footpr2

Astra3 met de regionale zenders en alle HD zenders. Zichtbaar is dat in Zuid Spanje, Zuid Portugal en Griekenland alleen met een 85cm schotel ontvangst te garanderen is.
Dvbs 7 Footpr3
Bron: http://www.ses.com/fleet-coverage

Eutelsat 9, gebruikt door Joyne
E9B Widebeam 650

 

SD versus HD ontvangst

Voor ontvangst van de HD-zenders op Astra3 (23.5gr) in de uithoeken van Zuid-Europa (zie footprint van de Astra3) dient men een hierop afgestemde schotel te hebben. Zuid-Spanje en Zuid-Portugal zijn met een schotel kleiner dan 85cm niet of nauwelijks te ontvangen.
Zoals op de plaatjes ‘Astra1 sd publiek’ en ‘Astra1 sd commercieel’ te zien is, kan vaak met een kleinere schotel worden volstaan op de randen van de ‘footprint’ van de Astra1 (19,2gr) waarop de SD zenders worden uitgezonden.

Het advies voor ontvangst in Zuid-Europa: zolang CanalDigitaal nog uitzendt via de Astra1, stem dan op de SD zenders af. Indien men de HD-zenders wil ontvangen dient een afdoende grote schotel gebruikt te worden.

Het gebruiksgemak en de grootte van de schotel bepalen de investering die varieert van €100,- tot €2.300,-

Satellietontvanger (DVB-S Decoder)

Dvbs 8 Dec1Dvbs 8 Dec2

 • SD ontvangers zijn geschikt voor het ontvangen van TV-kanalen in SD kwaliteit. Deze kanalen zijn gecodeerd volgens het Mpeg2 signaal en bevinden zich op de Astra1. De regionale Nederlandse kanalen bevinden zich op de Astra3
 • HD ontvangers zijn geschikt voor het ontvangen van tv kanalen in HD kwaliteit en SD kwaliteit. HD-kwaliteit is gecodeerd volgens het Mpeg4 signaal. De Nederlandse HD kanalen bevinden zich op de Astra3

Satellietontvangers geschikt voor SD (Standard Definition) of HD (High Definition) of met opnamemogelijkheid voor gebruik in een camper variëren van €80,- tot €350,-. Hierbij is het van groot belang dat de ontvanger is gecertificeerd door CanalDigitaal, dan wel de te plaatsen Cam/CI module door CanalDigitaal is gecertificeerd.

Belangrijke voorzieningen:

 • CanalDigitaal gecertificeerde kaartlezer of kaartlezerslot voor Cam/Ci module
 • Infrarood sensor zodat de ontvanger in een kast kan worden geplaatst
 • DiSEqC protocol indien gebruik wordt gemaakt van meerdere satellieten zoals automatische schotelsystemen maar ook bij schotels met een Duo LNB 
  CanalDigitaal Diseqc Instellingen
  Diseqc A Astra 1 (19,2)
  Diseqc B Astra 3 (23,5)
  Diseqc C Astra 2 (28,2)
  Diseqc D Hotbird (13,0)
 • De soort TV-aansluitingen:
  Dvbs 9 Aansl
  De ontvanger moet aan te sluiten zijn op de beschikbare televisie. 
  SD televisies zullen veelal een component en/of Scart aansluiting hebben (7 en 2)
  HD televisies zullen veelal een HDMI en/of Scart aansluiting hebben (8 en 7)

CAM/CI module

Dvbs 10 Camci
Deze module draagt zorg voor het decoderen van het TV-signaal conform de Smartcard van Canaldigitaal.
De module is nodig bij ontvangers zonder kaartlezer dan wel bij televisies met ingebouwde DVB-S ontvanger

Smartcard met abonnement van CanalDigitaal

Nagenoeg alle Nederlandse SD en HD kanalen (BVN / regionaal uitgezonderd) worden gecodeerd uitgezonden. Om deze kanalen te kunnen ontvangen moet naast alle eerder genoemde technische voorzieningen een abonnement met CanalDigitaal worden afgesloten. Deze verstrekt dan een smartcard waarop het zenderpakket vermeld staat.

Kijk op deze pagina voor de geboden abonnementen en zenderpakketten van CanalDigitaal. 
Met het recreatie-pakket van CanalDigitaal kun je in de zomerperiode (21 maart - 20 september) in het buitenland tv kijken. Informatie over dit pakket op deze pagina. Buiten die periode worden alleen de vrij te ontvangen zenders doorgegeven.

De kosten van het abonnement zijn afhankelijk van het zenderpakket en kijkduur €13,- tot €30,- per maand. Let wel: dit zijn allen HD pakketten. SD abonnementen worden niet meer aangeboden.

Oude abonnees kunnen nog gebruik maken van het zogenaamde Set Top Box-pakket met een mix van SD en HD zenders en een vast bedrag per jaar.
Kijk hier voor de volledige satelliet-zenderlijst. 

Regelmatig worden door CanalDigitaal wijzigingen in de zenders en zenderfrequentie doorgevoerd. Voor een ongestoorde ontvangst is het van belang om periodiek de zenders opnieuw in te laden op de ontvanger. Een aantal ontvangers doet dit automatisch, bij anderen dient de ‘Smartscan’ gebruikt te worden. Raadpleeg hiervoor de gebruiksaanwijzing van de ontvanger.
Op de website www.ikverhuismee.tv worden de zenderwijzigingen van Canal Digitaal aangegeven.

Dvbs 11 Cd1Dvbs 11 Cd2
Wel is het zo dat CanalDigitaal SD abonnementen aan het afbouwen is. Hierdoor lijkt de rol van de ASTRA1 op termijn uitgespeeld. Jammer, omdat de Astra1 een sterker signaal uitzendt dan de Astra3. Dit is ook terug te zien in de beperking van de footprint, maar ook te merken bij slechtere weersomstandigheden.

Abonnement Joyne

In 2017 heeft zich een nieuwe aanbieder gemeld op deze markt, Joyne. Informatie op de website van Joyne.
Joyne werkt met een CI module met geïntegreerde smartcard. De satellietontvanger moet daarom een vrij slot hebben voor een CI-module.
Daarnaast dient op een automatisch schotelsysteem (zoals Oyster) de voorkeurssatelliet van Astra 3 naar Eutelsat te worden ingesteld.
In de wat oudere satellietsystemen zoals de Oyster II is Eutelsat9 niet beschikbaar. Dit betekent dat de afstemgegevens en Diseqc code moeten worden ingebracht. Dit zal waarschijnlijk voor alle automatische satellietsystemen gelden.
Of alle dealers de voorkeurssatelliet kunnen instellen en/of Eutelsat 9 kunnen toevoegen met Diseqc code is nog niet bekend. Advies is om contact te zoeken met een dealer om de mogelijkheden van de bestaande satellietinstallatie in de camper tebespreken.
Joyne heeft op de webiste informatie beschikbaar over de geschiktheid van apparatuur:

TV

TV
LCD of LED breedbeeld televisies zijn er te kust en te keur. Van belang is hierbij de beeldkwaliteit (bij voorkeur HD bij nieuwe aanschaf), de mogelijkheid tot een HDMI en Scart aansluiting (voor HD kwaliteit is een Component aansluiting niet toereikend) en de beelddiagonaal.
De beelddiagonaal is bepalend voor de grootte van de televisie en dus ook voor de plaatsingsmogelijkheden in de camper. Dit kan zijn losstaand, hangend aan wand of plafond of uitschuifbaar en draaibaar vanuit een kast.
Ook speelt de kijkafstand een rol, hiervoor gelden de volgende richtlijnen:

Diagonaal Ideale kijkafstand
15 inch / 38 centimeter 1,1 meter
17 inch / 43 centimeter 1,3 meter
19 inch / 49 centimeter 1,4 meter
20 inch / 51 centimeter 1,5 meter


Er komen steeds meer televisies met DVB-S tuner op de markt, geschikt voor ontvangst van digitale televisie via de satelliet. Ook hier heb je een CI-module en smartcard nodig. Dit is een andere insteekkaart dan voor kabeltelevisie of televisie via de ether en kan besteld worden via CanalDigitaal. 

230V of 12V

Veel van de genoemde apparaten zijn zowel in 230V als 12V verkrijgbaar. Een 12V apparaat zal over het algemeen duurder zijn dan een 230V apparaat.

Kijken op de camping

Indien gebruik wordt gemaakt van een losse schotel is dat veelal bij een verblijf op een camping. Zeker omdat 'kampeergedrag' op veel camperplaatsen niet is toegestaan. De standplaats op een camping is normaal gesproken uitgerust met een 230v aansluiting. De gebruikte apparatuur voor televisiekijken zal dan hierop aangesloten kunnen worden.

Kijken onderweg of op een camperplaats 

Televisiekijken in deze situatie betekent dat de gebruikte apparatuur is aangesloten op het camper 12V boordnet en dat gebruik wordt gemaakt van een vast gemonteerde schotel of schotelsysteem.

Satelliet-TV op laptop

Er zijn inmiddels apparaten op de markt die het mogelijk maken Satelliet TV te kijken op de laptop.
Voorbeeld hiervan is Anysee E30S Plus van Clark-Electronics
Kijk hier voor een test. Een schotelantenne is natuurlijk nog steeds noodzakelijk.

 Gerelateerde informatie