De band


De band behoort ongetwijfeld tot een van de belangrijkste onderdelen van de kampeerauto. De band draagt in belangrijke mate bij in de verkeersveiligheid en in het rijcomfort.

De luchtband, in 1887 uitgevonden door J.B. Dunlop, is tegenwoordig een radiaalband. Deze staat met het loopvlak in contact met de weg en is veelal uitgevoerd zonder binnenband.

Band

Montage

De band is gemonteerd op een wiel. Deze bestaat uit een velg en een wielschotel. De velg draagt de band. Met wielbouten of -moeren zijn de wielschotel en de velg, gecentreerd met de wielnaaf verbonden.

Wiel

Zij zijn de verbindende elementen tussen de kampeerauto en het wegdek. Onder voorwaarde dat de band het juiste draagvermogen heeft, in goede conditie is en de juiste bandenspanning heeft, dragen zij in belangrijke mate bij aan de verkeersveiligheid, de rijstabiliteit en het rijcomfort van de kampeerauto.

Bekijk hieronder hoe je een band verwisselt:

Functie

Hun functie is tweeledig. Enerzijds brengen zij krachten over op de weg: niet alleen het autogewicht, maar ook de opgewekte stuw-, rem-, dwars- en spoorkrachten. Pas dan is aandrijven, remmen en sturen mogelijk en heeft de kampeerauto een goede en stabiele wegligging.

Wielschijf en velg zijn gemaakt van staal of lichtmetaal. In de wielschijf zitten de boutgaten voor bevestiging op de naaf en koelgaten voor koeling van de remmen.

Via het ventiel, die in de binnenband of in de velg is aangebracht, brengt men de band op druk en blijft de band op spanning.

Maatvoering velg

Voor de velg geldt een aantal vorm- en maatvoorschriften. Bij binnenbandloze (tubeless) banden zorgt de velg voor een luchtdichte afsluiting. Om te voorkomen dat de hiel van de band bij een lagere bandenspanning wegglijdt in de montagegoot heeft het velgbed een kleine verhoging, de zogenaamde Hump.

Doorsnede velg De breedte (A) van het velgbed is uitgedrukt in inches en staat in verhouding tot de bandbreedte. De velgdiameter (B) is in overeenstemming met de hieldiameter van de band. Het velgbed (G) heeft aan de uiteinden de velghoorn (F). Het midden van de velg is (D). De afstand (E) wordt de Einpresstiefe genoemd. Dat is de afstand vanaf het midden tot aan het aanslagvlak van de wielschotel. Dat weer correspondeert met het ligvlak van de naaf. Veelal de remtrommel of de remschijf.

 

De Einpresstiefe heeft een functie binnen de stuurgeometrie en de belasting van de wiellagers. Dat houdt onder meer in dat niet zo maar een andere type velg kan worden gekozen of het toepassen van spoorverbreders. De specificaties van de stuurgeometrie dienen in acht te worden genomen.

Een band met een maatvoering van bijvoorbeeld 175/75 R 14 C is standaard uitgerust met een velg die een velgbreedte heeft van 5 inch. Dit is de zogenaamde meetvelg. Toegelaten is minimaal 4½ inch en maximaal 5½ inch. Velgen en banden kunnen dan ook niet zondermeer met elkaar worden gecombineerd. De bandenfabrikant bepaald de mogelijkheden.

Service omschrijving

Alle merken hebben voor ieder jaargetijde en gebruiksomstandigheid een band. Overeenkomstig de Europese regelgeving wordt de maataanduiding voor bestelwagen- en lichte vrachtwagenbanden door een service omschrijving (draagvermogen index en snelheidssymbool) aangevuld.

Maataanduiding Profiel Service omschrijving
175/75 R 16 C Comtrac 101/99 R

 

175 Nominale bandbreedte in mm
75 Hoogte/breedte verhouding in % (hoogte is 75% van de nominale bandbreedte)
R Band van radiale constructie
16 Velgdiametercode in Inches
C Bestelwagenband
101/99 Draagvermogenindex: 101 = 825 kg (enkellucht). 99 = 775 kg (dubbellucht)
R Snelheidssymbool = maximum 170 km

 

Andere markeringen op een band

  • XL Extra Load (versterkte band met een verhoogd draagvermogen)
  • RF Reinforced (zelfde betekenis als Extra Load)
  • M&S Modder en sneeuwband in combinatie met een afbeelding van een sneeuwvlok (winterband)
  • 0218929-S Goedkeuringsnummer volgens ECE*-R30
  • TWI Slijtage indicator (Tread Wear Indicator) minimale groefdiepte 1,6 mm
  • ROTATION Geeft de voorwaartse rijrichting aan waarin een richtingsgebonden band gemonteerd dient te worden
  • INNER SIDE Staat op de zijde van de band welke aan de binnenkant gemonteerd dient te worden

Gerelateerde informatie