Sneeuwkettingen


Sneeuwkettingen moeten worden gebruikt op paksneeuw. Op weg naar bepaalde skioorden is het verplicht sneeuwkettingen te gebruiken. Middels borden wordt dat kenbaar gemaakt.

Voordat de reis begint, is het aan te raden even de tijd nemen om te oefenen in het aanbrengen en verwijderen van de sneeuwkettingen. Onder moeilijke omstandigheden kun je dan beter de sneeuwkettingen aan brengen.

Leg de sneeuwkettingen op een makkelijk te bereiken plaats. Leg ter plaatse ook een paar werkhandschoenen, een knielmatje en een lamp. Liefst een lamp die op het voorhoofd kan worden gedragen. Dan zijn beide handen vrij bij het aanbrengen van de sneeuwkettingen.

Wacht niet te lang met het gebruiken van de sneeuwkettingen. Denk aan de persoonlijke veiligheid. Zoek een veilige plek om de sneeuwkettingen aan te brengen. Breng deze altijd aan op de aangedreven wielen. Controleer na vijftig meter te hebben gereden of de sneeuwkettingen nog strak op het loopvlak liggen. Rijd niet harder dan 50 km/u met sneeuwkettingen om de wielen.

Op wegen zonder sneeuw of ijs slijten uw sneeuwkettingen erg snel, dus rijdt niet langer dan noodzakelijk op sneeuwkettingen. Reinig de kettingen met warm water en droog ze af, bewaar de kettingen op een droge plaats.

De sneeuwkettingen worden geleverd met informatie over de wijze van aanbrengen van de sneeuwkettingen. Hieronder een fotoverslag van het aanbrengen van sneeuwkettingen.

NKC TIP

Rijd een camper met dubbellucht met de binnenste banden op oprijkeggen. Zo komen de buitenste banden vrij om de kettingen om te leggen.

 

Voorbeeld aanbrengen sneeuwketting

Sneeuwketting1 1. Leg de ketting op de grond, zorg ervoor dat deze niet in de war of gedraaid zit en dat de dubbele haken naar beneden gericht zijn.
Sneeuwketting2 2. Trek de ketting achter het wiel langs.
Sneeuwketting3 3. Trek de ketting met de twee uiteinden over het wiel en haak deze aan elkaar aan de voorzijde.
Sneeuwketting4 4. Het resultaat met elkaar gehaakte uiteinden.
Sneeuwketting5 5. Bevestig de rode haak aan de gele ketting.
Sneeuwketting6 6. Duw de ketting zover mogelijk terug over het wiel naar achteren.
Sneeuwketting7 7. Bevestig de spanketting langs de onderzijde van het wiel aan de rode haak en trek de spanketting strak omhoog.
Sneeuwketting8 8. Het autoblocksysteem houdt de ketting op spanning.
Sneeuwketting9 9. Voer de spanketting langs de blauwe beugel en haak de handgreep vast aan de gele zijketting.
Sneeuwketting10 10. De ketting is nu compleet gemonteerd.

Hoe is het in het buitenland geregeld?

Gerelateerde informatie