De band - deel 2


Inhoudsopgave - De band


De band - deel 2

De leeftijd van de band

Op de zijkant van de band staat de Amerikaanse DOT (Department of Transportation) aanduiding waar ook de productiedatum staat vermeld. Vanaf 01-01-1990 t/m 31-12-1999 waren dit 3 cijfers, bijvoorbeeld 082 = 8e week 1992. Vanaf 01-01-2000 zijn dit 4 cijfers, bijvoorbeeld 3401 = 34e week 2001.

Het advies van veel bandenfabrikanten is de banden na 6 jaar te vervangen, ongeacht het aantal gereden kilometers. Bij deze leeftijd is het advies een bandespecialist de banden te laten beoordelen. Controleer ook of er in de verzekeringsvoorwaarden zijn waarin een maximum leeftijd voor de banden is opgenomen.
De band uiteraard eerder vervangen wanneer de profieldiepte (minimaal 1,6 mm, 4 mm bij winterbanden) niet meer aan de eis voldoet en de band uitwendige beschadigingen en/of separatie (inwendige koordlaagbeschadiging) heeft.

"Leeftijd Leeftijd 3401
8e week 1992 34e week 2001

Draagvermogen

Onder een kampeerauto zijn banden met de volgende specificatie gemonteerd, 175/75 R 16 C / 101/99 R. Het bijbehorende draagvermogenindex is 101. De maximum toegestane belasting per band bedraagt 825 kg bij de referentiesnelheid van 170 km/u (R). Het maximum toegestane draagvermogen is gerelateerd aan de referentiesnelheid en de bandenspanning die door de fabrikant van de auto en de band is opgegeven.

Zo hanteert Vredestein voor bestelwagenbanden met een loadindex tot 121 (enkele montage) een toeslag in % op de draagvermogens bij verschillende snelheden. Bij een maximum snelheid van 80 km/u geldt een toeslag van 10% en bij 115 km/u een toeslag van 1,25 %. Naarmate de maximum snelheid lager ligt is de toeslag hoger. Dit verklaart dat de maximum toegestane belasting is gerefereerd aan de referentiesnelheid die bij een bepaald type band hoort.

Informeer altijd bij de vakman welke band het meest geschikt is voor de kampeerauto. Belangrijk is hierbij dat je de vakman informeert over de snelheid en de asbelastingen bij vakantieklaar. Alleen de specialist kan je goed adviseren.

Speed- en loadindex

Download de speed- en loadindex.

Bandkeuze

Banden vormen de enige contactpunten tussen de kampeerauto en de weg. Het is dus noodzakelijk enkele voorzorgsmaatregelen in acht te nemen in het belang van een permanente veiligheid en maximale levensduur van de banden. De keuze van de afmeting en het type band is voornamelijk afhankelijk van:

  • de gebruiks- en belastingsomstandigheden van de kampeerauto
  • de snelheidsmogelijkheden
  • de rijstijl
  • de aard van het wegdek
  • het seizoen

Montage

Monteer rondom hetzelfde type band. Bij gemengde montage van radiaalbanden van verschillende type is het advies de nieuwe banden of de minst versleten banden op de achteras te monteren. Op eenzelfde as banden van hetzelfde karkasstructuur en met praktisch dezelfde slijtage graad monteren. Dus nooit een radiaal- en een diagonaalband op een as.

Alleen in noodgeval is de zogenaamde thuiskomer toegestaan, maar deze is bij kampeerauto's niet gebruikelijk.

Monteer nooit gebruikte banden zonder hun voorgeschiedenis te kennen. Banden verouderen, zelfs wanneer zij nooit of incidenteel gebruikt zijn. Barstjes in het loopvlak- of in de zijwandrubber, soms gepaard met karkasvervorming, zijn een teken van veroudering.

Om te kunnen bepalen of de banden nog geschikt zijn voor verder gebruik adviseren wij je naar een bandenspecialist te gaan. In ieder geval moet om de 6 jaar banden worden gecontroleerd op ouderdomsverschijnselen. Vergeet niet de reserveband, deze verouderd ook. Is dat het geval, dan deze band met de nodige voorzichtigheid gebruiken en zo snel mogelijk vervangen.