Met de camper naar Estland

De Baltische staat Estland komt op als toeristisch land. Logisch, gezien de interessante Hanzestad Tallinn en de steden Narva en Tartu. Maar ook het in de ijstijd gevormde heuvelachtige landschap in het zuiden is een grote trekpleister: meren, rivieren, vennen, moerassen en voor de kust honderden eilanden.

 

Overnachten

  • Overnachten in Estland kan op campings en op speciaal voor campers ingerichte en aangewezen parkeerplaatsen. Kijk voor de locaties op Campercontact.
  • Vrij kamperen is toegestaan, behalve in de nationale parken.

 

Algemene Informatie

Betaalmiddel Euro
Landnummer +372
Alarmnummers 112
Nederlandse ambassade

A: Rahukohtu 4-l, 10130 Tallinn
T: +372 680 55 00 (24/7 bereikbaar)
E: [email protected]

Verkeersbureau

Kijk voor meer toeristische informatie op Visit Estonia

Pechhulp

Bel de alarmcentrale van je camperverzekering voor pechhulp. Zet vooraf het telefoonnummer in je telefoon en houdt deze altijd in de buurt.

 

 

Verplicht meenemen

Een gevarendriehoek, veiligheidsvest en brandblusser zijn verplicht. Bij parkeren op hellende wegen wielblokken plaatsen.

Voor andere benodigde documenten, kijk op de website van de rijksoverheid en neem contact op met de ambassade voor de meest recente informatie.

 

Wegen en verkeer 

Brandstof

  Type  Beschikbaarheid
Diesel

B7 (max 7% bio)

Redelijk

LPG   Beperkt (<100 locaties)
E-laadpalen   Beperkt (400 stations bij Riga en enkele hoofdwegen)

Bij tankstations van de maatschappij NESTE aan de hoofdweg VIA BALTICA zijn kwalitatief goede diesel en benzine verkrijgbaar. Bij de meeste tankstations aan de grote wegen kun je met pinpas of creditcard betalen. Diesel en benzine zijn redelijk verkrijgbaar, LPG beperkt. Een LPG-vulnippel (dish) is aanbevolen. Kaart met LPG stations: mylpg.eu

Tol

Alleen campers geregistreerd in de voertuigcategorie Goederenvervoer (N) en zwaarder zijn dan 3500 kg betalen tol. Betalen kan bij grenskantoren of via een account op de website van het transpordiamet.

Rijden in winterse omstandigheden

Winterbanden zijn verplicht van 1 december t/m 1 maart en buiten deze maanden bij winterse omstandigheden. Vanaf 1-12-2022 moet de winterband een 3PMFS logo hebben. Minimum profieldiepte is 3mm.

Maximumsnelheden

De maximumsnelheden voor een camper in Estland:

  ≤ 3,5 ton
> 3,5 ton tot < 7,5 ton
Woonwijken 20 km/u 20 km/u
Binnen bebouwde kom 50 km/u 50 km/u
Buiten bebouwde kom 90 km/u 70 km/u
Snelwegen 90 km/u 90 km/u *

Sommige hoofdwegen ‘s zomers tot 100 of 110km/h, volg de snelheidsborden. Voor beginnende bestuurders, tot eerste 2 jaar rijbewijsbezit, geldt op alle wegen een maximumsnelheid van 90 km/h.

Flitspaalwaarschuwing

Het gebruik van apparatuur met flitspaalsignalering op GPS is in Estland verboden.

Alcohol

De maximale toegestane alcoholpromillage in Estland is 0,2 promille. 

Witte kentekenplaat

Op een fietsendrager of aanhangwagen met een witte kentekenplaat moet een NL-sticker zijn aangebracht indien de nummerplaat geen NL teken heeft.

Verlichting

Dimlicht overdag is verplicht.

Huisdier mee op reis

Neem voordat je op pad gaat met je huisdier kennis van alle regels die gelden in de landen waar je naartoe gaat. Lees hierover meer op ‘Huisdier mee in de camper’. 

Overige (camper)reistips

Ga vóór de reis na waar vulstations zijn of waar gasflessen te koop zijn. Vullen van flessen met DIN-aansluiting is vaak mogelijk met een passende adapter.

Checklist

Klaar om te gaan, maar bang dat je iets bent vergeten? Neem dan onze ‘Checklist reizen met een camper’ door en ga goed voorbereid op reis.