De voordelen van torsievering

Hoe zit een torsieveer in elkaar? Wat zijn de voordelen van een torsieveer? Op deze pagina vind je hier meer informatie over.

De Alko-chassis die in de campersector worden toegepast, hebben torsievering. Het voordeel van dit type chassis is dat het een stuk lager ligt dan de standaard chassis van de basisauto's. Dat geeft voor de opbouw de mogelijkheid een dubbele bodem aan te brengen. De ruimte die daardoor ontstaat kan worden gebruikt als bergruimte en is ook een goede isolatie tegen kou vanaf de grond.

Veerconcepten torsieveer

Een torsieveer kan gelamelleerd zijn. Dit wil zeggen dat de kern van de veer uit ‘dunne’ blaadjes is opgebouwd die bovenop elkaar liggen. Een ander concept is dat de veer een kern heeft van drie dunne massieve torsieveren.

Het voordeel van beide concepten is dat bij een breuk niet de hele veer buiten werking is. De veer blijft nog deels intact. Hij zakt wel iets door, maar het wiel zal niet direct tegen de binnenkant van de wielkast aanlopen. Er kan nog mee gereden worden naar een garage.

Onderhoud

Het aslichaam heeft smeernippels voor het doorsmeren van de as. Sommige assen zijn permanent gesmeerd en hebben geen extra doorsmeer beurt nodig. Het al dan niet aanwezig zijn van doorsmeernippels geeft daarover uitsluitsel. Ook het instructieboekje geeft daarover informatie met vermelde onderhoudsintervallen.