Wie is de camperaar?

Is er een profiel te herkennen van mensen die met een camper reizen in Nederland? Of is het een bonte mix van camperaars?

Meer info

  

Enthousiaste camperreizigers zijn er in vele soorten: senioren, jonge stellen, gezinnen, solo-camperaars, zwervende digital nomads, muzikanten, sporters, kunstenaars, mensen die de camper gebruiken als mobiel thuiskantoor, noem maar op. Het is een grote, diverse groep. Veel groter dan het aantal van 170.000 bij de RDW geregistreerde campers in Nederland doet vermoeden, omdat er naast de camperbezitters veel camperhuurders en -delers zijn. En dan heb je natuurlijk ook nog de camperaars uit het buitenland die Nederland als toerist bezoeken – dat zijn er potentieel maar liefst 5 miljoen. 

Camperaars reizen, recreëren, werken, shoppen, doen boodschappen, bezoeken de horeca en overnachten. Onderzoek heeft uitgewezen dat camperaars (op basis van 1 camper met twee inzittenden) in Nederland gemiddeld €60 per dag uitgeven. Wanneer de camperplaats op loopafstand van horeca en winkels is gesitueerd, ligt het bestedingsbedrag meestal boven dit gemiddelde.  

Reisgedrag van de Nederlandse recreatieve camperaar:

 • Altijd onderweg

  Recreëert het hele jaar door 

 • 6 x per jaar

  Gaat 6 x per jaar op pad waarvan de helft kort

 • Kilometers vreten

  Rijdt 8500 kilometer per jaar 

 • Pas op de plaats

  Staat gemiddeld 3 dagen op een locatie

 • Spenderen

  Geeft € 60 per dag uit 

Verwachtingen van de camperaar 

Camperaars verwachten een schone, veilige, rustige, comfortabele en als het even kan mooie camperplaats in een prettige omgeving. Naarmate het overnachtingstarief hoger is, stelt de camperaar meer eisen – dat is logisch. Een gratis camperplaats kan en mag sober zijn, maar hygiëne en veiligheid zijn basisvoorwaarden.

Gratis advies

Wil jij een camperplaats beginnen en kan je wel wat advies gebruiken? Wij helpen je gratis en vrijblijvend op weg.

Hoe begin je een camperplaats?

Wetten, regels en veiligheid

Camperplaatsen een toeristische meerwaarde!

Download de brochure Camperplaatsen een toeristische meerwaarde! Hierin staat meer informatie en handige tips bij het starten van een camperplaats.