De voorzieningen van een camperplaats

Welke voorzieningen moet je aan denken wanneer je een camperplaats start?

Gratis advies

Voorzieningen van een camperplaats

Serviceplek 

Een camper heeft een schoonwatertank, een vuilwatertank en sanitair, waaronder een cassettetoilet. Regelmatig moet de schoonwatertank gevuld, de afvalwatertank geleegd en de toiletcassette geleegd en gespoeld worden. Dit ‘servicen’ gebeurt bij een serviceplek, ook wel sanizuil of sanistation genoemd.  

De sanistations kunnen worden geleverd en eventueel ook aangelegd door ervaren leveranciers. In de praktijk blijkt dat het ene sanistation in een bepaalde situatie praktischer en hygiënischer is dan het andere. De NKC kan adviseren in het maken van de juiste keuze specifiek voor jouw locatie.

Elektriciteit 

Veel camperaars gebruiken stroom in hun camper, vaak zijn er één of meerdere huishoudaccu’s aan boord en zonnepanelen op het dak. D.w.z. dat niet iedere camper een elektra-aansluiting nodig heeft, in veel gevallen is een elektra-aansluiting (230V / minimaal 6A) op minder dan 20 meter afstand van de camper wenselijk op ongeveer de helft van de plekken. Zorg er in ieder geval voor dat de stroomprijs niet verdisconteerd zit in het all-in tarief, de camperaar betaalt graag apart voor wat hij gebruikt.

Afval 

Campers produceren huishoudelijk afval, net als een gewoon huishouden. Er moet dan ook de mogelijkheid bestaan om centraal op de locatie het afval weg te gooien, liefst via een systeem waarbij het afval wordt gescheiden. 

Wifi 

Camperaars zijn voortdurend online. Wifi op een camperplaats zal gebruikt worden, maar hier hebben de ontwikkelingen zichzelf ingehaald: de meeste camperaars hebben een grote internetbundel en zijn niet afhankelijk van wifi. Als 4G/5G ter plekke niet toereikend is, is het wel wenselijk om wifi aan te leggen. 

Sanitaire voorzieningen 

Het is afhankelijk van de camperplaats of een sanitair blok met wc en douche gewenst is. Op camperplaatsen waar mensen een aantal nachten verblijven, wordt het gewaardeerd. Op doorgangscamperplaatsen is het minder hard nodig. Niet alle camperaars zijn overigens gecharmeerd van uitgebreide sanitaire voorzieningen, omdat deze het overnachtingstarief hoger maken. U kunt er daarom ook voor kiezen om deze voorzieningen niet in de overnachtingsprijs mee te nemen, maar apart in rekening te brengen. 

Gratis advies

Wil jij een camperplaats beginnen en kan je wel wat advies gebruiken? Wij helpen je gratis en vrijblijvend op weg.

De inrichting van een camperplaats

Kosten en baten van een camperplaats

Camperplaatsen een toeristische meerwaarde!

Download de brochure Camperplaatsen een toeristische meerwaarde! Hierin staat meer informatie en handige tips bij het starten van een camperplaats.