NKC: meer ruimte voor campers aan de kust

De NKC pleit voor tijdelijke uitbreiding van camperplaatsen en campings aan de Nederlandse kust. Uit representatief onderzoek van de NKC blijkt dat 59 procent van de camperplaatsen en campings aan de kust vaak camperaars moeten teleurstellen omdat ze geen ruimte meer hebben.

Nederlandse camperaars gaan graag het hele jaar door naar de Nederlandse kust, maar in het camperseizoen – van april tot en met september – is het merendeel van de bezoekende camperaars die richting Noordzee gaan van Duitse en Belgische origine. Daardoor ontstaat er zo’n grote vraag naar overnachtingsplaatsen, dat de bestaande camperplaatsen en campings er niet aan kunnen voldoen.

De NKC pleit daarom voor tijdelijke uitbreiding van plaatsen waar camperaars kunnen verblijven. Dat kunnen pop-up camperplaatsen zijn bij bijvoorbeeld boerenbedrijven, of extra plaatsen op bestaande parkeerterreinen van campings, of tijdelijk extra ruimte op bestaande camperplaatsen – zo lang de veiligheid maar wel gewaarborgd blijft.

De NKC wil graag in gesprek gaan met gemeenten en ondernemers over manieren om de tijdelijke druk van de ketel te halen. Zowel NKC als gemeenten en ondernemers kunnen in deze problematiek veel voor elkaar betekenen.