Bekijk alle klusvideo’s

Zo kun je zelf de huishoudaccu vervangen

De huishoudaccu is steeds sneller leeg, het stinkt naar zwavel of de accumeter geeft (na opladen) nog steeds niet meer dan 12V aan. Dan is het waarschijnlijk tijd voor een nieuwe accu.

Benodigdheden

  • Nieuwe accu
  • Steeksleutels
  • Schroevendraaier

Omschrijving

Welke nieuwe accu?

  • Kies een zelfde type. (natte (lood)accu, AGM accu of gel accu). Wissel tussen deze typen is alleen mogelijk als alle acculaders hierop kunnen worden ingesteld. Vervanging door een LiFePO4 accu vraagt meer aanpassingen en valt buiten deze instructie.
  • Kies dezelfde capaciteit (Ah) Kleine afwijking +/-20% mag. 
  • Kies een semi-tractie (huishoudbatterij) type.
  • Let op de accu afmetingen, passend in de opbergruimte.
  • Als je twee gekoppelde huishoudaccu’s hebt, vervang ze dan beide.
  • Lees meer informatie over accu's.

Schakel de spanning af

Vanwege de veiligheid schakel je allereerst de 12Volt spanning uit. Dit kan met de hoofdschakelaar op het bedieningspaneel in de camper.

Heb je een zonnepaneel? Dan kan de lader daarvan in de war raken als de accu los is. Hij schakelt dan misschien om van 12 naar 24 Volt wat schade kan veroorzaken.
Het beste koppel je eerst het paneel los, door één van de twee kabels tussen het paneel en de lader los te nemen. Als er zwarte MC4 connectoren op zitten kan je die eenvoudig losklikken als je de nokjes iets indrukt. Anders moet je een kabel losschroeven. Doe dit vóór je de accu loskoppelt.

Stap 1: Maak accu toegankelijk

In ons geval zit de accu onder de bijrijdersstoel. Maak de bevestigingspunten los met passend gereedschap. Ontkoppel eventueel de bekabeling die aan de zitting vastzit. Daarna de stoel met beleid uit de camper tillen.

Stap 2: Accupoolklemmen losmaken

Neem eerst de minpool los. De min staat op de accu gemarkeerd en de kabel is meestal zwart. Schroef de poolklem los met een steeksleutel. Leg de poolklem opzij zodat hij niet meer met de pool in aanraking kan komen. 
Begin nooit met de pluspool. Want als je dan met je metalen steeksleutel het metalen chassis aanraakt zou je een enorme kortsluiting maken.

De pluspool zit vaak onder een isolerend kapje en is gemarkeerd met een +. Meestal herkenbaar aan de rode kabel. Schroef ook deze accupoolklem los en leg de kabel veilig opzij.

Let op! Hoewel de spanning van een accu niet gevaarlijk is, kan een accu zeer grote stromen leveren. Voorkom ook dat je door je metalen gereedschap of via het frame van de stoel de plus en de min pool tegelijk met elkaar verbindt! Dit kan voor veel vonken, hitte en brand zorgen. Werk dus nauwkeurig, zo voorkom je kortsluiting.

 

Stap 3: Maak de bevestiging van de accu los

Vaak is de accu verankerd op de bodem met een metalen beugel op de onderrand. Maar het kan ook een spanband of iets dergelijks zijn. 
Als de bevestiging is verwijderd til je de accu eruit. Nogmaals: pas op dat je niet beide accupolen tegelijk tegen het chassis van de stoel of camper houdt!

Let op! Een accu is zwaar en onhandelbaar. Vaak is de accu voorzien van handgrepen. Verwerk de oude accu als chemisch afval.

Stap 4: Plaats de nieuwe accu

Plaats de nieuwe accu met de plus- en minpool aan dezelfde kant. 

Zet de bevestiging van de accu weer goed vast. Hij mag tijdens het rijden niet kunnen bewegen.  

Stap 5: Sluit de polen weer aan

Bevestig eerst de +kabel weer aan de +accupool en draai deze stevig vast. Voorkom slecht contact tussen de pool en de accupoolklem. Zet het afdekkapje weer over de polen. Dat vermindert risico op kortsluiting.

Maak daarna ook de -kabel goed aan de -accupool vast en klik het beschermkapje erop. 

Stap 6: Controle

Voordat je de voorstoel weer terugplaatst, schakel je de spanning weer in om te controleren of de accu doet wat hij moet doen.

Als je een zonnepaneel hebt, kan je de losgemaakte kabel naar de lader weer aansluiten zodra de accu helemaal is aangesloten.

Normaal gesproken is de nieuwe accu geladen. Kijk op je accumeter om dit te bevestigen. Het kan geen kwaad om de accu verder te laden met de netstroomkabel (230V), zonnepanelen of als je toch moet rijden met de dynamo. 

NB. Enkel een voltmeter is een slechte actuele laadindicator. Kijk pas naar de accuspanning nadat de accu tenminste 1 uur niet geladen of ontladen is en er geen gebruikers of zonnepanelen werken aanstaan. Dus stekker eruit. Zonnepaneel uit en alle lampjes en apparatuur uit en eerst 1 uur de accu laten rusten voordat je een betrouwbare accuspanning afleest. 

Stoel terugplaatsen

Plaats de stoel weer terug. Zet alle schroeven en bouten zeer goed vast zodat je de veiligheid van de zitplaats kunt garanderen.

Vergeet ook niet de losse kabeltjes en stekkers onder de stoel weer vast te maken. 

Wees lief voor de accu

De levensduur van een accu is afhankelijk van hoe diep je de accu steeds ontlaadt. Probeer dit te beperken tot max. 50%, dan heb je er langer plezier van. Incidenteel wat verder ontladen kan wel, maar gaat ten koste van de levensduur. Ontlaad de accu nooit volledig!  

Bij goed gebruik en onderhoud kan je er nu weer zo’n 5 tot 7 jaar tegenaan. 

Kom je er niet uit?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs campertechniek
via telefoonnummer 033 - 467 70 77. Of vul het contactformulier in.

Ontdek andere video's

Andere categorieën