Bekijk alle klusvideo’s

Gaspitjes blijven niet branden, wat te doen?

Voor het opendraaien van de gaskraan druk je de bedieningsknop van het gaspitje in. Gaat de vlam uit wanneer je de knop loslaat, dan zit er een probleem in de gasbeveiliging. Wat de oorzaak en oplossing is laten we je in deze video zien.

Benodigdheden

  • Schuurpapier
  • Contactspray

Gereedschap:

  • Schroevendraaier

Omschrijving

Check 1: Schakel gas en stroom uit

Bij reparaties aan de gas- of elektra-installaties is het voor de veiligheid nodig om deze uit te schakelen, tenzij je juist de werking wilt controleren.

Check 2: Controleer defect thermokoppel

Wanneer je wel een gasvlam in de brander ziet, maar deze blijft niet branden wanneer je de bedieningsknop niet meer indrukt, is de kans groot dat de thermokoppel niet functioneert. Er kunnen verschillende oorzaken zijn, namelijk: de thermokoppel zit niet goed genoeg in de vlam; de thermokoppel is vervuild; de thermokoppel is defect; de aansluitingen zijn onvoldoende. 

Stap 1: Reinig thermokoppel

De thermokoppel kan door vervuiling zijn werking verliezen, dit is de meest voorkomende oorzaak. Licht opschuren van de thermokoppel zou de werking kunnen verbeteren. Je vindt de stift van het thermokoppel vlak bij de gasvlam. De stift moet schoon zijn en voldoende worden verhit door de vlam.

Stap 2: Reinig contacten

Onder de kookplaat bereik je de verbindingen van de thermokoppels naar de gasklep. Maak deze voorzichtig los en reinig de contactpunten met behulp van schuren en contactspray.
Let op: Als je hiervoor de gasaansluitingen van het gasstel losneemt, zet ze dan weer goed vast en controleer daarna met lekspray of laat de dealer de installatie afpersen ter controle op lekkage.

Stap 3: Gasklep onder de bedieningsknop kan blokkeren

Maak de gasklep van binnen los door veelvuldig indrukken en draaien van de bedieningsknop.

Stap 4: Controleer gasaansluitingen

Voor je de de gaspitjes gaat testen, controleer je eerst of de gasaansluitingen niet lek zijn. Dit kan je met gaslek-spray doen. (zie hier)

Stap 5: Test brander

Test of de vlam brandt en deze aanblijft wanneer je de bedieningsknop na 30 seconden weer loslaat. Gaat de vlam toch weer uit, dan moet mogelijk het thermokoppel worden vervangen. Schakel hiervoor een specialist in of bekijk deze video.