Klusvideo

Zo kun je een achteruitrijcamera installeren

Een achteruitrijcamera is beslist geen luxe. Het geeft je gemak, maar ook zekerheid dat je niet tegen aan andere auto aanrijdt. We laten zien hoe je een eenvoudige camera zelf kunt aanleggen.

Er zijn vele oplossingen van luxe geïntegreerde systemen met meerdere camera’s tot eenvoudige low budget versies. Vanaf 100€ kan je zelf al wat installeren, maar  bedenk dat de allergoedkoopste systemen soms wel minder lang mee gaan.

Benodigdheden

  • Achteruitrijcameraset (camera, kabels, monitor met voet, kabel en zekering, bevestigingsmateriaal (schroeven)
  • Boormachine met boortjes en trapboor of gatenzaag (door carrosserie en interieur)
  • Afdichtkit voor de doorvoer door de wand, kabelgoten/en/of kabelgeleiders. (bijv. Sikaflex 221)
  • Elektrisch aansluitmateriaal (knelverbindingen, aftapklemmen)
  • Kabelmontage materiaal, kabelgoten, tyraps enz.
  • Schakelaar 12V
  • Dichtkit en eventueel kabeldoorvoer voor op dak

Stap 1: Test vooraf

Voor je alle moeite van installatie doet check je het best vooraf of je alles compleet hebt en de cameraset goed werkt. (Gebruik bijvoorbeeld een accessoiresteker voor de 12 Volt, een losse 12 Volt voeding of kijk even bij stap 8 hoe je kunt aansluiten) . Kijk in geval van een losse voeding wat de plus is en wat de min. In dit artikel zullen we overigens steeds spreken over plus en massa i.p.v. plus en min 12V.

Sluit de plusdraad (rood) van de verlengkabel naar de camera  èn de plus van de monitor aan op de middenaansluiting van de accessoiresteker en de beide minkabels (zwart) op de zijcontacten. Kijk of het beeldscherm aan wil en beeld van de camera geeft.

Losse cameraset voor het controleren

Stap 2: Bepaal de plaats

Houdt de werkende camera op de beoogde plaats en kijk of hij hoger of lager moet voor een goede beeldvulling. Het liefst zie je nog net de bumper over de volle breedte in de onderrand van het beeld. Als de camera hoog staat heb je een breder kijkveld dan wanneer de camera laag zit. Een camera op het nummerbord laat je wel zien of er iemand voor staat, maar niet hoever je nog achteruit kan. Het liefst monteer je de camera op de achterwand van de camper. Met de camera op het dak  geplaatst kan je soms niet genoeg naar beneden kijken. Bovendien kan je de gaten ook beter in de achterkant hebben dan op het dak (ivm mogelijke lekkage).
Kan je niet werkend uitproberen. Kies dan het midden van de achterwand, zo hoog mogelijk.

Controleer of je op deze plek door de camperwand kunt boren en op de plek waar de kabel binnenin uitkomt deze  verder kunt leiden zonder problemen. Als je uitkomt in een kastje kan je de kabels mooi ongezien verder leiden. Eventueel kan je de kabel een stukje buitenom de camper leiden of de camerahoogte wat aanpassen).

Uitproberen van de optimale plaat voor rmontage van de camera achterop de camper

Stap 3: Teken af

Als je de precieze plaats hebt gevonden teken deze dan af op een stuk schilderstape wat je op de camper plakt. Denk aan de schroefgaten en een gat voor de kabel zelf.

Aftekenen van de juiste positie voor de camerabeugel

Stap 4: Boren

  1. Boor eerst het kabelgat en kijk of de kabel er door wil (Waarschijnlijk wil je ook de connectoren er (een voor een) door kunnen steken).
  2. Boor op de plaats van de schroeven een klein stukje voor met een dun boortje. Doe een tipje afdichtkit in de schroefgaten en schroef de camera op de camper. Kijk eventueel gelijk even of het beeld of de monitor rechtop staat en horizontaal is. Anders het voetje of de camera iets draaien of op zelfs zijn kop zetten.
  3. Haal de kabel door naar binnen.
Boren voor beugel achteruitrijcamera

Stap 5: Beugel en camera bevestigen

Dicht het gat rondom de kabel goed af zodat geen vocht door de wand kan trekken. Let goed op dat er nog voldoende kabel is om de camera in de houder te verdraaien naar de onderkant.

Vastschroeven camerabeugel op camper

Tip: Kitten

Vergeet niet om later de doorgang goed waterdicht af te kitten, maar kijk eerst even naar de kabelloop in de camper.

Monteer de camera in de beugel, laat hem schuin naar beneden kijken met de kap net buiten beeld.

Dichtkitten gaten bij camerabeugel

Stap 6: Kabel trekken

Sluit eerst de verlengkabel aan. De gele tulpsteker van de verlengkabel is voor het beeld, die sluit je aan op de gele contraconnector op de camera. De rode contraconnector bevat de +12V en de massa. Daarop komt het losse verloopkabeltje met open einden, namelijk rood (+12V) en zwart (massa of  ‘min’). Bij stap 9 zie je het complete aansluitschema.

Kabel trekken door de camper
Er zijn nu twee mogelijkheden.
  1. De verlengkabel heeft behalve de videokabel nog twee aders; één voor +12V en één voor de massa. Je sluit deze dan allebei aan op de twee aders van de verloopkabel.
  2. In ons geval heeft de verlengkabel met de gele stekers aan iedere zijde slechts één rode kabel met open eind. Deze verbindt je met de rode plus van de verloopkabel. De zwarte ader van de verloopkabel blijft ongebruikt. Dat kan omdat voor de massa de afscherming van de videokabel wordt gebruikt. Je kan de kabel afknippen en isoleren, maar doe dat pas als alles werkt.

Kies nu een route voor de verlengkabel van achteren naar onder het dashboard. Het liefst zo veel mogelijk uit het zicht.

Kabelset voor achteruitrijcamera

Stap 7a: Kabel wegwerken dmv kabelgoot

Soms kan je achter kastjes langs of er doorheen. Misschien moet je het achterpaneel uit kastjes even demonteren voor een nette inbouw. Of je gebruikt bestaande of nieuwe kabelgoten. Die vindt je bij de bouwmarkt. Bedenk vooraf of je via de linker of rechterkant naar voren wilt. Als het heel lastig is kan je eventueel ook onder de camper door met je kabel en hem bij  de cabine weer naar binnen voeren. Een enkeling laat hem zelfs over het dak lopen. Hier is creativiteit gevraagd.

Wegwerken van de kabels in interieur met kabelgootje

Stap 7b: Kabel wegwerken langs A-Stijl

Vóór in de camper kan de kabel vaak achter het hemeltje en vandaar langs de bekleding van de A-stijl naar beneden. Heb je op die plek airbags zitten pas dan op en zoek evt een andere route. Je wilt niet dat de airbag tijdens het werken afgaat!

Wegwerken van de kabel onder de A-stijl langs de voorruit

Stap 8: Plaats de monitor

Zoek een optimale plaats voor de monitor. Bijvoorbeeld op of voor het dashboard. Heb je al navigatie in het midden dan is bij de linker raamstijl meestal goede plek. Zorg dat je voeldoende uitzicht houdt voor voetgangers en fietsers.
Het voetje kan achterop of onderop de monitor vastgeschroefd worden. Misschien moet je even een moer omzetten voor de extra mogelijkheden. Zorg dat de kabel kort naar onderen weg kan door een kier of gat in het dashboard.

Onze monitor heeft een plakvoet met dubbelzijdige tape. Als je het dasboard vooraf goed reinigt en ontvet kan je de monitor hiermee vastplakken. De dubbelzijdige tape laat door de zon soms later weer los. Als je het aandurft kan je de voet ook met kleine schroefjes door het voetje op het dashboard schroeven. Zo nodig met een heel dun boortje voorboren. Dat laat nooit meer los.

Monteren van het beeldscherm op het dashboard

Stap 9: Aansluiten 12V

De camera en monitor werken op 12V. Je wilt waarschijnlijk dat de monitor vanzelf uitgaat na de rit zodat niet je accu leegloopt na het rijden. Je hebt daarom een kabel nodig die alleen 12V levert zolang het contact aan staat. Veelal is de accessoire/aanstekeraansluiting een prima plek daarvoor.

Je kan je camerasysteem aan en uitzetten met de accessoiresteker, maar dat is onhandig en bovendien is die aansluiting op je dashboard vaak nodig voor je navigatie of telefoon.

Bedrading van de monitor aansluiten

Daarom kan je het beste een permanente aftakking maken op de kabels achter de accessoire aansluiting.

Als je de accessoireaansluiting (voor de sigarettenaansteker) uit het dashboard haalt zie je dat er een massa-aansluiting en een plus is (12V, meestal rood). Soms loopt er nog een draadje naar het lichtje om het gat. We gaan aftappen van deze massa en deze plus voor de stroom naar de monitor en de camera.

Elektrisch aansluitschema bekabelde achteruitrijcamera

Kijk voor je begint of er echt geen spanning op staat wanneer het contact uit staat. Dat heb je namelijk nodig voor het automatisch uitschakelen, maar belangrijker nog om te voorkomen dat je kortsluiting maakt tijdens je werkzaamheden. Voor het maken van een aftakking zijn er speciale aftakconnectors. Deze steek je over een stuk kabel (plus of massa) , je steekt er een los einde naast en knijpt ze dicht zodat de metalen geleiders zich om de kern van de kabel klemmen.

Aftakconnector AMP
Aftakconnector gemonteerd

Je kan ook de kabels doorknippen en de einden samen met een extra kabel vastzetten met een krimphuls of ‘closed end splice’:

Krimphuls ofwel 'closed end splice

Doe dit voor de plus en voor de massa. Bij de plus gebruik je in plaats van een gewone kabel een zekering in de kabel zoals bijvoorbeeld deze. Je kan deze monteren met kabel-crimp connectors.

De accessoireaansluiting is al wel gezekerd in de auto, maar voor hoge stromen als een sigarettenaansteker of bandenpompje. Voor de camera is een zekering van 2 A (traag) tot 5 A een veiliger waarde.

Het is uiteraard handig voor de plus een rode draad te nemen. Let overal op dat er geen blanke draad aders meer zichtbaar zijn, want anders heb je kortsluiting voor je het weet.

Schakelaar en vliegende zekering

Stap 10: Aan/uit schakelaar monteren

Wij monteren nog een schakelaar. Dit omdat je niet altijd wilt dat de camera aan staat wanneer je rijdt bijv. in het donker. Eventueel kan je de schakelaar ook weglaten.

Sluit de plus vanaf de zekering aan op de schakelaar. Als de zekering en schakelaar ver van elkaar zitten moet je nog een stukje kabel toevoegen, bijvoorbeeld met verlengkoppelingen die je net als kabelschoenen kan aanknijpen. De schakelaar plaats je in je dashboard, bijvoorbeeld op een vrij stukje. Neem er een met kabelschoenaansluiting, boor een passend gat in je dashboard (pas op dat je daar achter niets stuk boort) en druk hem in het gat. Maar uiteraard pas nadat je de rode plus kabel hebt vast gezet met een kabelschoen en ook de uitgaande draad hebt aangesloten. De kabels komen uiteraard achter het dashboard.

Cameraschakelaar gemonteerd in dashboard

Vanaf de schakelaar gaat de ‘rode’plus verder naar:
1) de rode losse plusdraad aan het einde van de verlengkabel welke van de camera komt.

2) en ook naar de plus die van de monitor komt. Dat is soms een rode ader in een kabel die direct uit de monitor komt, maar hier  komt  er uit de monitor eerst een zwart kabeltje met connector. Daarop komt een verloopkabeltje waar de plus en massa op worden aangesloten.

Massa

Bij de accessoireaansluiting zit nog de afgetakte massaaansluiting die je net gemaakt hebt. We nemen aan dat die zwart is. Deze sluit je aan op:

1) de massa van de monitor (uit het verloopkabeltje) die je net gemaakt hebt. Let op. Misschien moet je enkele leidingen wat verlengen. En denk er om dat je de kabels zoveel mogelijk achter of onder het dashboard om verlegt en dat ze aan de achterkant bij de accessoireaansluiting aankomen. Zet ze later vast met een tyrap of met stevige tape. Ga overigens niet te hard aan het dashbord trekken of slaan, je wilt niet dat je per ongeluk een airbag triggert.

2) Eventueel ook op de zwarte massadraad als die op de verlengkabel naar de monitor zit. In onze set is dat niet van toepassing.

Video

Het enige wat nog ontbreekt is het videosignaal. Daartoe sluiten we de gele tulpsteker van de verlengkabel aan op de contraconnector bij de monitor. Er zijn er soms twee zoals hier. Welke je gebruikt maakt dan niet uit, mits je op de monitor met de knopjes maar de goede bron kiest. Op de andere aansluiting kan je zelfs nog een andere camera aansluiten als je wilt.

Schakeling om 12V voedingsspanning te onderbreken

Stap 11: Controle

Zo, je camera is klaar. Kijk met het contact aan of alles werkt. Loop even door het instellingenmenu van je monitor.
Hier kan je (afhankelijk van je product):

  • Kiezen voor ingang 1 of 2 (kies degene die beeld geeft).
  • Beeld vertikaal flippen (kan dat niet moet je misschien de camera 180 graden draaien als die verkeerd zit),
  • Beeld in spiegelbeeld zetten. Je ziet echt hele rare dingen als je achteruitrijdt en dit staat verkeerd…
  • Helderheid en contrast instellen naar smaak
  • Bij luxere modellen kan je de markeringsstrepen instellen. Daarover later meer.

Ga eens naar een parkeerplaats en kijk precies wat je in beeld ziet qua breedte en hoe dat er in werkelijkheid uitziet. Als de horizon scheef is kan je de camera achterop nog wat verdraaien in de sleufgaten.

Op het scherm zijn meestal hulpstrepen te zien in rood geel en groen.

Het idee is dat de achterwaartse strepen je spoor aangeven als je recht achteruit zou rijden. De horizontale strepen geven de afstand aan. Groen betekent veel ruimte, oranje: weinig ruimte, dus langzaam rijden en rood: stop.

Bij een luxe uitvoering kan je de plaats van de strepen instellen. Dan stel je die voor het spoor af aan de hand van de het patroon van de weg of pad waarop je de camera uitprobeert. Handig voor later als je op een smalle weg achteruit rijdt. Bij een budgetsysteem zoals wij beschrijven kan je de plaats van de gekleurde lijnen niet veranderen, dus mag je er niet blind op varen.

Leg een lat of ander voorwerp direct achter de camper (afstand nul) en leg ook wat op de plek tot waar de fietsendrager naar achteren steekt. Probeer de monitor zo in te stellen dat de bumper en liefst ook de hoeken daarvan nog net kan zien.

Kijk op de monitor waar je beide latten ziet en teken dat eventueel af op je scherm of stel de gekleurde lijnen in op handige posities als dat kan. Doe je dat, dan kan je later tot op de cm strak inparkeren, zelfs zonder hulp als het moet. Bedenk wel dat dat alleen geldt bij een vlak horizontaal wegdek. Als je achteruit steekt om te keren op een smalle weg en de berm gaat wat omhoog klopt het beeld niet meer en zit je eerder tegen de berm dan je denkt!

Als je de camera aan houdt tijdens het rijden zou je hem kunnen gebruiken als achteruitkijkspiegel. Maar pas op! In de meeste gevallen staat de camera zo naar beneden gericht dat je de horizon niet eens kan zien. Het gaat vooral om vlak achter de camera, voor de verdere afstand heb je je buitenspiegels. Maar belangrijker is dat je weet dat de camera extreem verkleint. Een auto die nog redelijk ver weg lijkt, blijkt in je zijspiegels al bijna op je bumper te zitten. Gebruik de camera dus zeker niet bij het inhalen of invoegen om achteruit te kijken.

Als je op een bekende plek even oefent zodat je het gedrag goed kent heb je er later in krappe onbekende situaties enorm veel plezier van. Goede reis.

stap-11-controle
Deel artikel