Bekijk alle klusvideo’s

Zo kun je een lekkende toiletcassette repareren (Thetford C2, C3 en C4)

Als je toiletcassette lekt, is dat niet fijn. Je kan er zelf wat aan doen door het lipseal te vervangen of een van de andere sluitingen te goed schoon te maken of ook te vervangen. We leggen je uit hoe dat gaat voor de Thetford toiletcasettes uit de Thetford C2, C3 en C4 reeks.

Benodigdheden

  • Thetford Lipseal voor jouw model toilet
  • Kruiskop schroevendraaier
  • Siliconenspray (of Seal lubricant, evt. olijfolie)
  • Huishoudhandschoenen of latex handschoenen
  • Milde huishoudreiniger
  • Wat doekjes, zachte borstel etc.

Omschrijving

Stap 1: Schroef los

Normaal zit er over deze 2 geleiders een kapje geklikt, dat je er met een schroevendraaier makkelijk af kan wippen, waardoor je alle 8 schroeven ziet. Als je de 8 schroeven los draait, zie je deze rubber ring, ook wel lipseal genoemd. Deze zorgt voor een goede afsluiting. Hij moet dus schoon en onbeschadigd zijn. Dat geldt ook voor de sluiter die eronder zit.

Stap 2: Reinig

Reinig het lipseal en de plekken waar hij op aansluit goed met warm water en een milde huishoudreiniger. Als hij erg versleten is, verdroogd of uitgelubberd, vervang je hem door een nieuwe.
Let op bij de aanschaf: er zijn twee soorten, namelijk voor toiletten van vóór en na juni-2000. Het verschil zit hem in de schuine rand.

Voordat je de nieuwe lipseal plaatst, maak je eerst de rand waar hij inkomt goed schoon en ook de onderliggende afsluiterplaat.

Plaats nu het rubber in het gat. Leg de goede kant boven, die met de twee halfronde smalle richeltjes. De openingen tussen de halve cirkels laat je bij voorkeur naar de lange zijkanten van de cassette wijzen.

Als je het rubber insmeert met wat siliconenolie of desnoods olijfolie, bescherm je het rubber en glijden de bewegende delen soepeler.

Stap 3: Controleer ontluchting

Check of de ontluchter goed afsluit. Deze uitvoering kan je van bovenaf losdraaien. Draai het geheel linksom en trek het naar boven toe los. Als het erg vastzit, kan je iets wrikken met een schroevendraaier, maar beschadig niets. Maak alles schoon, neem daartoe ook de rubber afdichtingsring even los en smeer hem na afdrogen weer in met geschikte olie. Ook hier geldt dat reserveonderdelen verkrijgbaar zijn als je die nodig hebt.

Stap 4: Controleer afvoerpijp

Draai de pijp in de uiterste stand linksom, nu kan je hem voorzichtig omhoog loswrikken. Daarna kan je hem goed schoonmaken. Maak ook de O-ring in de afsluitdop schoon en breng wat siliconenolie aan (of olijfolie). Het teveel weer met een doekje droogdeppen.
Plaats de afvoerpijp op dezelfde manier weer terug en draai hem rechtsom weer vast. Nu draait het weer soepel en sluit toch goed af.

Heb je al deze punten onder handen genomen, dan kan je weer vertrouwen op de toiletcassette. Goede reis.

Kom je er niet uit?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs campertechniek
via telefoonnummer 033 - 467 70 77. Of vul het contactformulier in.

Ontdek andere video's

Andere categorieën