Zigzag door Zuid-Zweden

Jos Veldsema en Diede Veldhuizen

Midden in de natuur overnachten, hiken door de eindeloze naaldbossen, peddelen over de verlaten meren. Het is maar een kleine greep, want er kan zoveel meer in Zuid-Zweden. Wij trekken met de camper door de landschappen van Småland en het kustgebied van Halland.

IMG 3473

In onze trots, een Volkswagen Westfalia T3 uit 1984, maakten we al diverse trips door Zuid-Europa. Het werd tijd om een keer de andere kant uit te kachelen, richting Scandinavië, vonden we. 

Meteen al deden we een goede zet: we sloegen Kopenhagen onderweg niet over. Een echte aanrader voor wie van lekker eten houdt, niet vies is van een stedentrip en er best wat geld voor over heeft. We komen er toch langs, nadat we de hybride Scandlines-veerboot van het Duitse Puttgarden naar het Deense Rødby hebben genomen en voordat we de zestien kilometer lange Sontbrug naar het Zweedse Malmö trotseren.

Diesels zoals de onze en die van nog altijd vele camperaars, zijn niet welkom in de stad, maar vanaf de camperplaats in de nabijgelegen haven is het centrum in een minuut of twintig te bereiken, althans met de e-fiets.  

Fika 

Zweden dus. Na zo’n tien uur rijden zijn we er. Dit is exclusief onze stop in Hamburg, de zojuist aangeprezen zijstap naar Kopenhagen en inclusief de 45 minuten durende overtocht met Scandlines. En dat allemaal dankzij de maximale snelheid van net geen honderd kilometer per uur van ons vier versnellingen tellende bakbeestje. Goed te doen dus, zeker voor de ons op tempo voorbijrazende nieuwere campers, in alle soorten en maten.

Na het nemen van de Bron, bekend van de gelijknamige serie The Bridge, rijden we meteen door naar de kust van Halland, de streek ten zuiden van Göteborg. Daar maken we kennis met een typisch Zweeds gebruik dat bij ons in de smaak valt: de fika.  

Fika is een traditie waarbij Zweden elkaar tweemaal per dag ontmoeten om koffie of thee te drinken en, hier wordt het interessant, zoete broodjes te eten. Een sociaal gebruik rond tien en zestien uur, vergelijkbaar met tea time in Engeland of het gesprek bij de koffiemachine in Nederland. Wij passen ons graag aan en melden nu als ervaringsdeskundige dat de vermoedelijk allerlekkerste fika te vinden is bij Solhaga Stenugnsbageri in Slöinge.

Vijftien jaar geleden begon Sara Wennerström als hobby met het bakken van zuurdesembrood. De hobbykamer is uitgegroeid tot een volwaardige bakkerij met personeel, leergierige, jonge mensen met passie voor patisserie.

De tussendeur naar de bakkerij staat altijd open als symbool voor de drie basisingrediënten van een goede fika: een open houding, interactie en sociale verbinding. Mocht je net als wij niet kunnen kiezen uit de twee klassiekers: het broodje met kardemom of dat met kaneel – geen stress, neem ze net als wij allebei. Magnifika! 

Goede maaltijd

Maar we zijn aan de kust, dus laten we daar eens op inzoomen. Al dekt uitzoomen de lading beter, want de Zweedse westkust is goed voor ruim vijfhonderd strekkende kilometers tot aan de grens met Noorwegen. Het mooie is dat we een stranddag of -wandeling moeiteloos combineren met een hike in de direct achter de duinen gelegen bossen.

Het diverse landschap biedt landinwaarts de gelegenheid om de natuur met een kano of, in ons geval, SUP-board te verkennen. Suppen staat voor stand up paddling en is een, ondanks het actieve karakter, ontspannen manier om de omgeving te ervaren. Zitten mag ook, het is tenslotte jouw vakantie.

Na zo’n inspanning heb je wel een goede maaltijd verdiend. We tippen twee totaal verschillende alternatieven. Zeg het maar, wordt het een vismenu? Of toch pizza? Wanneer je bij de kust bent, is een haven nooit ver weg en als je daar bent hoef je nooit lang te zoeken naar verse vis.

Zo liegt in de haven van Träslövsläge de menukaart van Joels Brygga er allerminst om. Dé aanrader kunnen we niet geven, aangezien de kaart afhangt van de vangst en dus elke dag anders is. Wij laten ons door het personeel adviseren en heus, zowel hoofd- als nagerecht smaakt van kop tot staart bijzonder goed. 

Sprookjesachtig werk  

Iets laagdrempeliger is pizzatent Lilla Napoli in Falkenberg, gespecialiseerd in, je raadt het al, Napolitaanse pizza’s. Bij binnenkomst bestel je de pizza van jouw keuze en voordat je op de toegewezen plek gaat zitten pak je zelf een drankje bij de bar.

Twijfel niet te lang, want voor je het weet staat die ovenheerlijke pizza al op tafel. Die wordt namelijk slechts negentig seconden gebakken op een temperatuur van een luttele 500 graden Celsius. Dit zorgt voor krokante deegranden met zwartgeblakerde blaren, terwijl het deeg perfect van stretch blijft.

Wanneer we de kust van Halland achter ons laten en koers zetten richting het Smålandse binnenland, verschijnen er links en rechts meer en meer sparren langs de weg. Te midden van deze bosrijke omgeving zijn ook meren allesbehalve spaarzaam. Aan een ervan, bij het dorp Bunn om precies te zijn, vinden we een camperplaats met nette, ruime plekken en sanitair. 

Hij is onderdeel van het gastverblijf BauerGården en ligt in het gebied waar naamgever, voormalig bewoner en kunstenaar John Bauer (1882-1918) volgens de overlevering de inspiratie voor zijn sprookjesachtige werk vond. Het mag dan ook geen verrassing heten dat we onze eerste stappen in het landschap van Småland op de 46 kilometer lange John Bauer Trail zetten, een route van Huskvarna naar Gränna. Behalve voor wandelen leent deze trail zich ook voor mountainbiken.

Handgeplukte oogst 

Een andere, bijzondere hike die we doen is die van Skurugata met het uitzichtpunt Skuruhatt. Wat deze wandelroute zo bijzonder maakt is de zogeheten scrub, een kloof die als meest bijzondere natuurverschijnsel van Zuid-Zweden wordt beschouwd. Wie Småland bezoekt moet zo’n kloof vanzelfsprekend gezien hebben.

Nooit was ‘een appeltje voor de dorst’ zo welkom als na een wandel- of fietstocht in de fraaie natuur van Zuid-Zweden. Tussen de met appelbomen bezaaide heuvels van Huskvarna vinden we de grootste producent van appels van de streek: Rudenstam. 

Een prachtige plek om een lekker glas te drinken, uitkijkend over de appelgaarden. Ook bessensap is verkrijgbaar. De circa 25 hectare zijn goed voor een handgeplukte oogst van vijftien verschillende soorten appels. Leuk weetje: de mousserende non-alcoholische witte bessensap van Rudenstam wordt geschonken tijdens nobelprijsgala’s. Voldaan vervolgen wij ons pad. 

Zelfgebakken taarten 

Voor de avontuurlijke camperaar hebben we een suggestie voor de dagelijks aanbevolen hoeveelheid adrenaline: Little Rock Lake Zipline. Goed voor 4,5 kilometer parcours – we gaan van toren naar toren – dat ons over het Smålandse landschap laat zoeven. Veelal over de bossen heen en in sommige gevallen tussen de bomen door, wat de rit nog eens een extra dimensie geeft. De hoogste lijn bevindt zich op 52 meter, de langste is 427 meter en op de snelste tikken we bijna de 75 kilometer per uur aan.

Ook aan degenen die dit nog niet spectaculair genoeg vinden is gedacht. Met de dubbele lijn kun je een wedstrijdje doen wie er als eerst aan de overkant is. En ja, je wordt begeleid en gezekerd. Weet je niet zeker of dit iets voor jou is? Er zijn parcoursen voor verschillende niveaus, mits je minimaal 5 jaar oud bent en maximaal 125 kilogram weegt.  

Farfars Bakeri blijkt de perfecte plek om de adrenaline onder het genot van een bakkie van het een of ander in alle rust te laten bedaren. Bakkerij dekt niet helemaal de lading, of eigenlijk helemaal niet. Behalve voor een heel assortiment aan zelfgebakken taarten, denk aan de fika, kun je hier ook terecht voor een vegetarisch lunch- en dinerbuffet.

En die taarten, lunch of dat diner neem je binnen in de huiselijk ingerichte eetkamer, of buiten in de tuin met uitzicht op het meer Åsnen, onderdeel van het gelijknamige nationale park.

Farfars Bakeri is onderdeel van Kurrebo, een soort mini-community met café, vegetarisch buffetrestaurant, bed & breakfast, een plantenschool en in de wijde omtrek natuur, heel veel natuur. Plus de mogelijkheid om je al wandelend, fietsend of kanoënd door die natuur te bewegen. Hadden we al gezegd dat het heel leuke en lieve mensen zijn die de boel bij Farfars draaiende houden? Bij dezen. 

Tijd voor de sauna 

Mocht je de volledige Zweden-experience in één keer willen, dan moet je op wildcamping Hätteboda zijn. Prachtige plaatsen om de camper neer te zetten, midden in de natuur en dus niet bil-aan-bil met andere camperaars. Wij krijgen een fraaie plek aan het meer, dat we dan ook maar meteen op gaan in een van de beschikbare kayaks. Flesje wijn mee, klein chippie en peddelen maar over die gladde spiegel.

Daarna: tijd voor de sauna. Denken we. Maar op een zichzelf respecterende Zweedse wildcamping moet je – we hadden het kunnen weten – eerst je eigen hout hakken om de sauna mee op te stoken.

Met die relaxte ervaring komt ons Zweedse avontuur ten einde. Tijd om weer naar huis te kachelen. Het enige nadeel van dit land? De bij terugkomst triomfantelijk gestelde vraag of je toevallig ook nog bij de Ikea geweest bent. Wij adviseren om op die vraag vriendelijk terug te lachen en te antwoorden met het gevatte ‘De Ikea? Ikee-nee’.

Overnachten

Ugglarp Camping, Heberg, 78046.
Camping apelviken.se, Varberg, 25953.
BauerGården Gästgiveri & Konferens, Gränna, 42825.
Movanta Camping, Hult, 68468.
Hätteboda Vildmarkscamping, Urshult, 65708.

De sitecodes verwijzen naar locaties op Campercontact.com