We Vanlife - Knipperende waarschuwingslampjes

Wouter & Elske de Vries (tekst en foto's)

Wouter (24) en Elske (21) de Vries uit Urk zijn in oktober getrouwd en sindsdien op reis met een knalgele bus. Al na een week knippert het eerste waarschuwingslampje...

Eind oktober trouwden we, om vervolgens aan onze reis te beginnen. Een jaar lang rondreizen door Europa in onze kanariegele bus, een jaar vol avontuur en onverwachte dingen.

Wel gedacht, niet verwacht

Natuurlijk denk je er wel eens over na dat het ook mis zou kunnen gaan, maar je gaat er niet vanuit. Je focust je op de mooie dingen van het reizen. De mooie plekjes midden in de natuur, het spontaan ontmoeten van nieuwe vrienden en het bezoeken van de mooiste steden en dorpjes. En, laten we eerlijk zijn, bij de meesten gaat het ook goed.

Na een week on the road waren we aangekomen in het bergachtige Frankrijk. In ons huisje begonnen een aantal lampjes te knipperen. ‘Rijd direct naar de dealer’, vertelde het boekje ons. Zo gezegd, zo gedaan maar zij konden niets vinden en dus vervolgden we onze reis. Om een lang verhaal kort te maken, in de vierde week hadden we nog een keer problemen tot hetzelfde zich weer voordeed in de zevende week. Wat ook meteen de laatste werd.

De koppeling van onze semi-automaat vertoont problemen bij het rijden in de bergen, zodanig dat in overleg met de verzekering werd besloten de bus naar Nederland te laten verslepen voor reparatie, en dus zaten wij eerste kerstdag in het vliegtuig op weg naar huis, terwijl we ons Thuis achterlieten in zuid Spanje. Wel gedacht, niet verwacht.

Op dat moment merkten we het nut van een goede verzekering. Als je voor langere tijd op reis gaat is een goede camperverzekering, van bijvoorbeeld NKC, aan te raden. Naast dat we veel hulp hebben gekregen, zijn ook alle kosten voor repatriëring vergoed. Voor degene die niet van risico houden, een extra reisverzekering kan ook nog eens van pas komen.

Herkansing graag

Toen we in Nederland waren en alles een beetje begon te bezinken, dachten we na over de afgelopen weken. Wat heeft zeven weken reizen ons gebracht? Om heel eerlijk te zijn is het best tegengevallen. Maar dat heeft ook wel te maken met alle tegenslagen die we gehad hebben. Soms leek het wel of het volgende zich meteen weer aandeed nadat er iets was opgelost. Wel hebben we ontzettend veel geleerd. Ondertussen sparren we dus over een herkansing, als de bus gemaakt is. We zien het als een frisse start, een tweede kans op een mooie, onvergetelijke reis!

Onze bus is 15 januari in Nederland gearriveerd. Nu kijken of we het probleem, met waarschijnlijk de versnellingsbak, op kunnen lossen. Als alles meezit zijn we snel weer onderweg. We houden je op de hoogte! Je kunt ook ons ook volgen via Instagram: @we_vanlife.