Vanlife in het hoogseizoen: hier moet je rekening mee houden

Bernadet Heimans

Zongebruinde schouders, zand onder je voeten en de zilte zeewind in je haren. Summer’s in the air! Het seizoen waarin de wereld er massaal op uittrekt om vakantie te vieren. Gezellig natuurlijk, maar nu moet je je vrijheid wel ineens delen met heel veel andere levensgenieters. Vanlifen in het hoogseizoen werkt daarom net even anders dan in het laagseizoen. Hier moet je rekening mee houden tijdens de zinderende zomermaanden.

Gedoogbeleid out the window

Na alle seizoenen herhaaldelijk te hebben ervaren is dit by far het grootste verschil tussen seizoenen. Want waar de lokale autoriteiten je in de winter nagenoeg overal hartelijk ontvangen gaat deze door-de-vingers-mentaliteit totaal niet meer op in het hoogseizoen. Zo kun je in december je camper praktisch het strand op rijden en een kampvuur bouwen, maar kom je in augustus nog geen 10km in de buurt van diezelfde boulevard. Hou er dus rekening mee dat je opties voor parkeren en wildkamperen in het hoogseizoen veel (veel!) gelimiteerder zijn.

Plannen

I know, plannen is een beetje een vies woord voor vanlifers. Dat staat namelijk haaks op de go-with-the-flow mentaliteit die wij paradijsvogels zo graag hanteren. Maar in het hoogseizoen gaat die ongeplande flow je hoogstwaarschijnlijk richting verbodsborden en volgeboekte campings brengen. Dus wil je camperend de zomer door, zul je toch een (tijdelijke) houding van voorbereiding en planning moeten adopteren.

Drukte

We leven in een tijd van massatoerisme. De stranden liggen vol met rode ruggen, in de Alpen loop je in een fotograferende karavaan van uitzicht naar uitzicht en als je de Eiffeltoren wil beklimmen kun je rekenen op 3.5 uur wachttijd. De zomer is geliefd. En druk. Houd rekening met files, uitverkochte restaurants en volgeboekte campings. Komen we toch weer terug bij de vorige tip: plannen! Reserveer dus op tijd een plekje in je favo pizzarestaurant, boek je camperplaats en koop je tickets voor de uitzichten, parken en torens ruim van tevoren.

Houd rekening met overvolle badplaatsen, steden en camperplaatsen.

Safety first

Topdrukte, hoge temperaturen en wellicht een glaasje of 2 teveel; het is een goed recept voor onheil. De gemoedelijke rust van het laagseizoen maakt in de zomermaanden op veel plekken plaats voor festivals en gezelligheid. Hartstikke leuk natuurlijk, maar ook reden tot enige voorzichtigheid. Want niet iedereen heeft de beste intenties en inbraak en diefstal vieren hoogtij in die zomerdrukte. Parkeer dus op veilige plaatsen en neem de nodige voorzorgsmaatregelen om jezelf en je eigendommen te beschermen.

Kies je land, regio, plek zorgvuldig

Naast een gedegen planning is het zorgvuldig kiezen van je bestemming misschien wel de grootste gunst die je jezelf kunt doen in het hoogseizoen. Want ja, het is overal drukker, maar er zijn wel degelijk gradaties in drukte aan te brengen. Zo is Spanje waarschijnlijk drukker dan Albanië en heb je meer kans op een wildkampeerplekje in het binnenland dan aan de Costa del Sol. Mijn devies: reis zoveel mogelijk tegen de seizoenen in. Bezoek populaire plaatsen in de winter en reserveer de zomer voor de rustigere regio’s.

Zinderende temperaturen

Ik hoef niemand uit te leggen dat het warm is in de zomer. Desondanks zie ik veel vanlifers dolenthousiast van start gaan om vervolgens de zomermaanden als een ware hel te ervaren. Myself included. Want mijn hemel, wat hebben we hete zomers tegenwoordig. En een goed geïsoleerde camper is net een snelkookpan op wielen. Want de temperatuur in mijn camper loopt op een lekkere zomerdag gemakkelijk op tot meer dan 40 graden. En die zinderende hitte krijg je er ’s avonds bijna niet meer uit. Probeer nog maar eens te slapen en die tropische temperaturen. Onderschat de enorme impact van hitte dus niet en verdiep je in warmtemanagement. Tip van een hitte-survivor: ik ben groot (!) fan van de Maxxfan dakluiken. Dit alternatief op de stroomverslindende airco heeft mijn zomerleed echt aanzienlijk verzacht.

Zinderende prijzen

Niet alleen de temperaturen stijgen in het hoogseizoen, maar ook de prijzen. Want alles is duurder deze zinderende maanden. Maar dan ook echt álles. Overnachtingen, drankjes, ticketprijzen, restaurants; de prijzen verdubbelen, zo niet verdrie-of vierdubbelen. Ik verbaasde me laatst nog over onderstaande toegangsprijzen voor de welbekende Plitvice-meren in Kroatië. Waar je in februari 10 euro betaalt voor dit uitje, kost dezelfde ervaring in augustus letterlijk 4 keer zoveel. Houd er dus rekening mee dat reizen in het hoogseizoen echt echt echt veel duurder is.