Veiligheid voorop - zo verklein je de kans op inbraak en diefstal

Bernadet Heimans

De zon schijnt en je hebt net een fantastische strandwandeling gemaakt in Zadar. Het leven is mooi. Maar wanneer jij en je verbrande schouders terugkomen bij de camper zie je dat het rechterraam kapot is en je hele inboedel overhoop getrokken is. Het is de nachtmerrie van iedere vanlifer: inbraak. Je camper is je huis, je vervoer, je kantoor, je veilige haven en het idee dat je dit kunt verliezen bezorgt veel (aspirerend) vanlifers slapeloze nachten. Met deze tips verklein je de kans op inbraak en diefstal. 

Als vanlifer is het belangrijk om je te realiseren dat deze levensstijl gepaard gaat met bepaalde risico’s. Sommige gevaren kun je voorkomen, door je drietonner bijvoorbeeld niet op nat gras te parkeren voorkom je vastzitten, maar sommige ook niet. En inbraak en diefstal vallen wat mij betreft helaas in die laatste categorie. Want als mensen écht binnen willen komen, dan komen ze wel binnen. Helemaal voorkomen kun je het dus nooit. Maar je kunt het ze wel zo moeilijk mogelijk maken.

Dek ramen niet af 

Alle ramen afdekken met gordijnen of zonwering zodat kwaadwillende mensen niet naar binnen kunnen kijken. Leuk geprobeerd, maar iedereen weet dat er áltijd iets te halen valt in een huis op wielen. Het enige dat je ermee bereikt is dat, als mensen onverhoopt toch binnen weten te komen, ze ongestoord alles overhoop kunnen trekken. Niemand die het ziet. Houd je ramen dus lekker onbedekt en laat de sociale controle je helpen. 

Kies je parkeerplek zorgvuldig 

Inbraak en diefstal komt overal voor; van verlaten parkeerterreinen tot overvolle campings. Maar op sommige locaties loop je natuurlijk wel een groter risico. Zo zijn parkeerplaatsen langs snelwegen berucht om nachtelijke overvallen en loop je in louche buitenwijken of grote steden ook een groter risico op ellende. Ik probeer plekken als deze te vermijden, maar soms ontkom je er niet aan om je camper hier toch tijdelijk onbeheerd achter te laten. In dat geval kun je nog overwegen om voor een beveiligde camperplaats of camping te kiezen. Parkeer je bus in het zicht en indien mogelijk met (een van) de deuren tegen een obstakel. Heel veel meer kun je niet doen. 

Als je een regio niet vertrouwt, kies dan voor een beveiligde parkeerplaats. 

Monteer extra deursloten 

Wellicht een beetje een open (schuif)deur, maar extra sloten zijn een goede investering als het om inbraakbeveiliging gaat. De deuren van een camper zijn namelijk vaak een heel zwakke plek. Er zijn diverse sloten leverbaar voor in de cabine, de schuif- en de achterdeuren.  

Maak sturen en schakelen onmogelijk 

Als je je wilt beveiligen tegen de doorgewinterde inbreker die het op je hele camper gemunt heeft, kun je een stuur- of versnellingsbakslot overwegen. Een stuurslot maakt het onmogelijk om de camper nog te sturen en versnellingsbaksloten maken het onmogelijk om te schakelen. Dit maakt een camper aanzienlijk minder aantrekkelijk voor diefstal. Er hangt helaas wel een behoorlijk prijskaartje aan deze graad van beveiliging.

Light, camera, action! 

Camera’s, bewegingssensoren, schijnwerpers; er is ontzettend veel technologie beschikbaar om slechteriken af te schrikken en op beeld vast te leggen. Mocht je dit overigens een te prijzige aangelegenheid vinden; wat simpele stickers met GPS-, camera- en alarmwaarschuwingen willen ook nog wel eens helpen. Kost je 50 cent. 

Voor het grijpen 

Diefstal is stressvol, ook voor inbrekers. Ze willen dan ook zo snel mogelijk weer naar buiten. Want hoe langer je binnen blijft, hoe groter je pakkans. Het kan daarom lonen om wat onbelangrijke spullen voor het grijpen te laten liggen. Een beetje contant geld of een oude telefoon bijvoorbeeld. Grote kans dat ze hier genoegen mee nemen en de zoektocht naar meer achterwege laten.  

Kluis  

Dit is misschien wel de belangrijkste tip die ik je kan geven: investeer in een steengoede kluis. Dit is namelijk de énige manier om je waardevolle spullen en documenten veilig te stellen, mits ze niet je hele camper ontvreemden natuurlijk. En de tweede belangrijke tip is dan ook meteen: zorg dat ze niet je hele kluis mee kunnen nemen en monteer hem muur- en muurvast. 

Tip: verzekeraars stellen vaak eisen aan beveiligingsmaatregelen. Verdiep je dus goed in de kleine lettertjes zodat, mocht je onverhoopt ooit te maken krijgen met inbraak en/of diefstal, je in ieder geval aanspraak kunt maken op je verzekering.