Campings van Rota de Portugal

Door Douwe de Vries (tekst en foto's)

In het dorpje Candemil in het uiterste noorden van Portugal ligt de kleine terrassencamping Convívio van Gea Mulder en Bing Müller. Het is een van de vijf campings van Nederlandse stellen die in Portugal samenwerken onder de naam Rota de Portugal.

Nadat we de Spaans-Portugese grens bij Tui hebben gepasseerd, nemen we op de A3 de eerste afslag richting Viana do Castelo en dan is het slechts een tiental kilometers rijden naar de camping. We worden er met een drankje welkom geheten. Toen Gea Mulder en Bing Müller veertien jaar geleden een sabbatical van een jaar doorbrachten in Portugal, werden ze verliefd op het land. Müller: "We besloten op zoek te gaan naar een camping en vonden ten slotte deze stek, die toen al vijf jaar verlaten en helemaal overwoekerd was."

Vijf campings

Zo'n tien jaar geleden ontstond op zijn initiatief het samenwerkingsverband van de vijf campings met hetzelfde kleinschalige karakter, die verspreid over heel Portugal liggen op een afstand van een kleine dagreis van elkaar. "We zijn niet elkaars concurrent. De campings hebben weliswaar eenzelfde sfeer, maar toch ook een eigen karakter”, vertelt Mulder. “Elk jaar komen we een dag bij elkaar om ervaringen en tips uit te wisselen. Omdat de campings in verschillende landschappen liggen, krijgen onze gasten een goed beeld van het land. Dat ze door Nederlanders worden beheerd, geeft natuurlijk meteen een vertrouwd gevoel.”

Bing Müller en Gea Mulder

Ze verhult niet dat de eerste jaren van de opbouw van de camping niet makkelijk waren. “Maar het is geen ik-vertrekverhaal geworden", verzekert Müller. Vooral in het voor- en naseizoen zijn het steeds meer camperaars die de campings bezoeken. Ze hebben gemeen dat de eigenaren veel van de omgeving weten en in het Nederlands tips kunnen geven. Ze liggen allemaal in gebieden waar het prima wandelen is en er zijn uiteenlopende activiteiten te ondernemen, op en rond de camping. Camping Convívio krijgt nu ook speciale camperplaatsen, al is de camping lastig bereikbaar voor campers langer dan zeven meter.

Op Camping Convívio komen enkele camperplaatsen

Veel bezienswaardigheden

Zoals op veel van deze campings zijn er in een restaurantje Portugese menu’s verkrijgbaar. Verder is er een zoutwaterzwembad, want in juli en augustus kan het ook in Noord-Portugal meer dan dertig graden Celsius worden. Ook in de omgeving is veel te beleven. Zo ligt op zes kilometer van Candemil aan de grensrivier Rio Minho het oude stadje Vila Nova de Cerveira, waar de in Portugal beroemde kunstenaar José Rodrigues in een klooster woont. Elke twee jaar verzamelen zich in het stadje talrijke kunstenaars voor een biënnale. Op de gevels hangen kleurige vlinders. Vanuit de camping zijn mooie wandelingen te maken, onder andere naar de Keltische opgraving Cossourado.

De Keltische opgraving Citania de Santa Tegra

Nog interessanter is het om aan de overkant van de Rio Minho de opgegraven Keltische nederzetting Citania de Santa Tegra te bezoeken. Voor archeologen een eldorado.

Campings Van Rota De Portugal Citania De SantaCitania de Santa Tegra ligt hoog boven de grensrivier met Spanje


Dit artikel verscheen in een andere vorm in Kampeerauto nr. 7 2015.