Wie is aansprakelijk voor schade aan een huurcamper?

Of je nou een camper huurt of verhuurt, bij schade wil je natuurlijk weten wie aansprakelijk is. Eerste hulp bij campervragen geeft antwoord.

Huurder camper in beginsel aansprakelijk

Als je een reis maakt buiten Europa of het camperen wilt uitproberen, is het huren van een camper ideaal. Weet wel dat jij dan als huurder in beginsel aansprakelijk bent voor schade die je aan de camper veroorzaakt. Dit staat in artikel 6:162 van het Burgerlijk Wetboek.

Ook in de huurovereenkomst van de camper zijn hierover vaak bepalingen opgenomen. Zo is er meestal sprake van een eigen risico van minimaal € 1.000 per gebeurtenis.

Weet van tevoren wat de gevolgen zijn van schade aan de huurcamper.

Eigen risico huurcamper

Soms bieden camperverhuurders de mogelijkheid om het eigen risico voor enkele euro’s per dag af te kopen. Dit wil echter niet altijd zeggen dat daarmee de volledige schade is afgekocht. Als de schade aan de camper namelijk veel hoger is dan het eigen risico, kan het onredelijk zijn om de verhuurder voor deze kosten te laten opdraaien.

Wie deze aansprakelijkheid wil beperken, kan een cascoverzekering afsluiten. Er bestaan ook beperkte cascoverzekeringen, maar alleen de volledige cascoverzekering biedt ook dekking bij schade door eigen schuld. Ook hier gelden echter wel beperkingen.

Maak foto’s van de huurcamper

Om achteraf gedoe te voorkomen, is het bij het huren van een camper verstandig om voor vertrek samen met de verhuurder rond de camper te lopen en eventuele krassen en deuken te registreren, het liefst met foto’s. Zo heb je bewijs dat de schades al voor aanvang van de verhuur aanwezig waren en dat jij als huurder niet aansprakelijk bent.

Registreer samen met de verhuurder eventuele schade aan de huurcamper.

Schade huurcamper door slecht onderhoud

Anders ligt het bij schade die niet is veroorzaakt door de huurder, maar die bijvoorbeeld is ontstaan door slecht onderhoud aan de camper. Hier is de verhuurder van de camper verantwoordelijk voor en deze is dan ook aansprakelijk voor schade die hierdoor ontstaat. Zorg als camperverhuurder daarom dat de camper altijd in goede staat verkeert en denk na over het afsluiten van een aanvullende verhuurverzekering.

Heb jij ook een campervraag waar je niet uitkomt? Stel ‘m aan de NKC via mail.