Waar moet ik aan denken als ik mijn camper uit de stalling haal?

Als het nieuwe camperseizoen gaat losbarsten, is het tijd om je camper uit de stalling te halen. Waar moet je dan allemaal op letten, voordat je veilig met je huis op wielen op pad kunt? Eerste hulp bij campervragen geeft antwoord.

Papierwerk camper controleren

Een onmisbare check die je al kunt doen voordat je de camper uit de stalling haalt, is het controleren van al het papierwerk. Heb je een eventuele schorsing opgeheven? Is de apk nog geldig? En hoe zit het eigenlijk met je camperverzekering? Misschien niet het leukste klusje, maar wel noodzakelijk.

Checks vóór het wegrijden bij de camperstalling

Nu het papierwerk in orde is, is het tijd om je camper uit de stalling te halen. Rijd echter niet direct weg. Loop eerst een rondje om de camper en kijk of er schade is ontstaan. Kruip hierna achter het stuur, stel de spiegels opnieuw in en controleer of er geen waarschuwingslampjes branden op het dashboard. Oja, vergeet ook niet om de reservesleutel van je camper weer mee te nemen als je die hebt afgegeven.

Banden, vloeistoffen en verlichting controleren

Na een lange stallingsperiode is het raadzaam om je bandenspanning te checken en deze zo nodig op de juiste spanning te brengen. Bekijk meteen of de banden nog voldoende profiel hebben en of je scheurtjes ziet.

Open hierna de motorkap en controleer of de motorolie, remvloeistof, ruitenwisservloeistof of koelvloeistof moet worden bijgevuld. Ga bij een laag remolieniveau naar de garage. Check ook even of er geen nestje in je motorkap zit.
Zijn de banden en vloeistoffen op orde? Ga dan met zijn tweeën na of alle verlichting het doet, dus ook de alarm-, knipper- en remlichten.

Controle camper: water, gas en accu

Je bent nu al een heel eind op weg met het klaarmaken van je camper voor het nieuwe seizoen. Een belangrijke check is die van het watersysteem. Vul daarvoor je tank en spoel alle leidingen enkele minuten door, zodat je weet dat de kranen en pomp nog goed werken.
Minstens zo belangrijk is de controle van het gasleidingnet op lekkages. Test binnen of alle gasapparaten het doen. Sluit tot slot de camper minimaal 24 uur aan op 230 volt, zodat ook je camper weer genoeg energie heeft voor het nieuwe seizoen.

Heb jij ook een campervraag waar je niet uitkomt? Stel ‘m aan de NKC via mail.