Mag je met zomerbanden in de winter door Duitsland rijden?

Een camperaar botst in Duitsland in de natte sneeuw op een auto. Kan de Duitse automobilist hem nu medeaansprakelijk stellen, omdat de camper geen winterbanden had? Eerste hulp bij campervragen geeft antwoord.

Camper aanpassen aan winterse omstandigheden

Kort maar krachtig: ja, dat kan. Duitsland eist aanpassing aan winterse omstandigheden. Als je bij een ongeval betrokken raakt en je de camper niet aan deze omstandigheden hebt aangepast, kan de wederpartij je medeaansprakelijk stellen voor de materiële en persoonlijke schade. Houd bij aanhouding rekening met een boete vanaf 60 euro tot het dubbele als hierdoor ook verkeershinder ontstaat.

Vereisten aan camper

Volgens het Duitse verkeersreglement – Strassenverkehrsordnung – moet je camper dus winterse omstandigheden aankunnen. Winterbanden en een voldoende gevuld reservoir met antivriesruitensproeiervloeistof zijn in winterse situaties vereist. Voldoet je camper niet aan deze eisen? Dan kun je bij een ongeluk ook als buitenlander medeaansprakelijk worden gesteld.

Winterbanden camper

Goed om te weten: winterbanden herken je aan het 3PMSF-symbool, dat ook op een gecertificeerde all-seasonband kan voorkomen.

Het 3PMSF logo (3 Peak Mountain Snow Flake)

Tot oktober 2024 zijn banden met een M+S-aanduiding ook toegestaan, mits deze voor 1 januari 2018 zijn geproduceerd.

Sneeuwkettingen

Verder zijn sneeuwkettingen onder de camper in Duitsland verplicht als dat met borden staat aangegeven, terwijl het gebruik ervan in Nederland verboden is.

Heb jij ook een campervraag waar je niet uitkomt? Stel ‘m aan de NKC via mail.