Kan ik een tolbadge gebruiken voor campers zwaarder dan 3.500 kilogram?

Gewapend met een tolbadge op de voorruit van je camper kun je razendsnel tol betalen. Alleen: is er wel een tolbadge voor campers zwaarder dan 3.500 kilo? Eerste hulp bij campervragen geeft antwoord.

Zo ziet een camperaar het graag: lekker doorrijden bij de tolpoorten

Voordeel tolbadge in de camper

Op weg naar je vakantiebestemming in Frankrijk zit je letterlijk en figuurlijk liever niet te wachten op lange rijen voor het tolpoortje. Gelukkig hoef je je met een tolbadge in de camper niet druk te maken over tijdverlies en gedoe met betalen. Met de tolbadge aan boord betaal je namelijk automatisch tol als je langs een tolpoortje rijdt en hoef je dus niet te stoppen.

De tolbadge plaats je in het midden van de voorruit, achter de achteruitkijkspiegel.

Geen universele tolbadge voor 3.500 kilo+ campers

Tenminste, als je camper niet meer weegt dan 3.500 kilogram of hoger is dan drie meter. Is jouw camper een (te) zware jongen? Dan is er helaas geen universele tolbadge beschikbaar die in heel Europa te gebruiken is. Voor de transsportsector bestaat er wel een internationaal tolsysteem, maar dat is jammer genoeg voor de zware camper niet bruikbaar.

Eigen tolsysteem zware camper

Sommige landen hebben een eigen tolsysteem voor zware campers. Zo is in Noorwegen de On Board Unit (OBU) op de voorruit van zwaardere voertuigen verplicht en Oostenrijk kent voor zware campers de verplichte GO-Box, waarbij het tarief mede afhankelijk is van de emissieklasse van je camper.

Heb jij ook een campervraag waar je niet uitkomt? Stel ‘m aan de NKC via mail.