Overspanningsbeveiliging

Het kan voorkomen dat je elektrische apparaten ‘spontaan’ defect raken. In sommige Zuid-Europese of Noord-Afrikaanse landen is het stroomnet minder betrouwbaar dan we gewend zijn. De stroom kan uitvallen en dan weer worden ingeschakeld. Hierbij kunnen hoge spanningspieken op het netwerk ontstaan. Dit kan ook bij blikseminslag in de buurt het geval zijn. Elektrische apparatuur kan daar niet altijd tegen en valt dan uit. Dat kan de koelkast zijn, de satellietontvanger, een laadapparaat of andere boordelektronica. Onderweg is het vaak lastig alles weer te laten repareren, dus dat wil je uiteraard onderweg voorkomen. 

Sommige campers hebben al wel een basisbescherming aan boord, maar die werkt vaak maar één keer. Daarna is reparatie van de beveiliging nodig en dat is op vakantie in verre landen soms extra lastig.

Een speciale spanningsbeveiliging kan in de meeste gevallen veel leed besparen. Zodra de spanning te hoog wordt, schakelt deze beveiliging vliegensvlug, voordat er schade kan ontstaan, de netspanning af. Als de situatie weer normaal wordt schakelt hij weer aan.

Campers met een elektroblock (EBL) van Schaudt zijn eenvoudig uit te breiden met een OVP01 overspanningsbeveiliging die ‘Plug & Play’ kan worden aangesloten. Door middel van het omsteken van de apparaatstekers is het makkelijk te installeren:

Controleer vooraf of de geïnstalleerde EBL niet al van OVP is voorzien. Te herkennen aan de naam Overvoltage Protection, OVP of Überspannungsschutz. Deze OVP beschermt in eerste instantie de EBL, plus de verbruikers die op de 2e uitgang worden aangesloten. Het kan zijn dat de stopcontacten nog niet beveiligd worden door deze oplossing.

Voor andere campers kun je denken aan de Truma NP 3000 Net Protector, die ook eenvoudig is aan te sluiten. Deze kun je ook nog wel vinden onder de merknaam Calira NP3000

Afhankelijk van de installatie in de camper worden hiermee de acculaders en het daar op angesloten 12V gedeelte beveiligd of ook de andere 230V verbruikers (zoals de stopcontacten). Wil je ook de stopcontacten beveiligen, let dan op dat de oplossing voldoende zwaar is uitgevoerd voor grote stroomverbruikers als elektrische kachels, oven of waterkoker. In dit geval is een overspanningsbeveiliging met relais op een DIN-rail misschien een goede oplossing. Met wat geluk kan deze nog net in het installatiekastje worden geïnstalleerd naast de aardlekschakelaar en zekering. Gezien de veiligheid is dat werk voor de vakman. 
 
De genoemde oplossingen kosten rond de 100 euro, exclusief eventuele montagekosten. Een bedrag dat in verhouding tot de mogelijke schade erg meevalt. Maar belangrijker is dat je vakantie er niet meer door verstoord wordt.