Hoe herstel je de binnenverlichting in de camper?

De binnenverlichting in de camper werkt niet meer, maar de koelkast en stopcontacten wel. Is dit zelf op te lossen? Eerste hulp bij campervragen geeft antwoord.

Elektrische installatie van een camper

Net als in huis is de elektrische installatie van een camper opgedeeld en beveiligd met meerdere zekeringen. De 230V-installatie is apart van het 12V-deel beveiligd. In dit geval zit het probleem in het 12V-circuit, want de verlichting werkt op 12 volt. Op verschillende plekken in de camper kunnen zekeringen geplaatst zijn die bij overbelasting doorslaan. In veel gevallen is een zekeringkast te vinden in of nabij de omvormer of het bedieningspaneel.

Steekverzekering vervangen

Het gaat meestal om steekzekeringen in verschillende kleuren, waarvan elke kleur voor een andere stroomsterkte staat. Meestal is te zien of er een smeltdraad is doorgebrand. Vervang een zekering door eenzelfde, of bij gebrek hieraan door een met een lagere waarde, nooit een hogere. Voor het vervangen van een steekzekering bestaat een kunststof tangetje dat op een pincet lijkt.

Op de zekeringbox of in de gebruikershandleiding staat aangegeven welke zekeringhouder bestemd is voor de camperverlichting. Reservezekeringen zitten soms ook in de zekeringkast van het voertuiggedeelte of in het doosje met reservelampjes. Ook zijn ze verkrijgbaar bij tankstations en garages. Een optie is ook om er een te lenen uit de zekeringhouder van een gedeelte dat je even kan missen.

Overbelasting in de camper

Een zekering gaat trouwens niet vanzelf stuk. Mogelijk veroorzaakt een apparaat of een lamp sluiting of overbelasting in de camper. Dit probleem is op te sporen door alle stroomverbruikers uit te schakelen en vervolgens een voor een weer in te schakelen. Gaat de zekering weer stuk, dan veroorzaakt het dan ingeschakelde apparaat de storing

Bekijk Advies - NKC voor antwoord op (al uw) campervragen.