Heeft het zin om de camper stationair te laten warmlopen?

Even de motor van je camper stationair laten warmlopen voor vertrek: het is een beeld dat je zeker bij kouder weer weleens ziet. Maar heeft dit eigenlijk nut? Eerste hulp bij campervragen geeft antwoord.

Heb jij ook deze gewoonte? Stop er dan maar mee. Warm laten lopen is nutteloos. Sterker nog: het stationair laten opwarmen van een koude motor is in meerdere opzichten géén goed idee. Hoe zit dat?

De motor van je camper houdt van inspanning

De motor van je camper presteert optimaal als deze snel op temperatuur komt en een bepaalde inspanning moet leveren. Als de motor stationair draait, is de belasting veel minder. De druk en temperaturen zijn dan niet optimaal. Dit zorgt voor smeringsproblemen en vervuiling.

Diesel

Een diesel moet uiteraard stationair kunnen draaien, maar te lang zonder belasting draaien kan schade opleveren in het hele draaiende gedeelte; van lagers tot voeringen.

Goed voor de motor: rustig wegrijden

Moderne motoren zijn ontworpen om gelijk weg te rijden, maar trap niet direct vol het gaspedaal in.

Houd je motor in goede conditie en rijd rustig weg.

De eerste kilometers rustig en licht belast rijden zorgt voor snellere opwarming met minder vervuilende uitlaatgassen. Onnodig stationair draaien vermijden is beter voor de motor en minder belastend voor het milieu en je medecamperaars.

Heb jij ook een campervraag waar je niet uitkomt? Stel ‘m aan de NKC via mail.