Kenteken- en rijbewijs


Op deze pagina vind je meer informatie over rijbewijzen.

Kentekencard na 1 januari 2014

Vanaf 1 januari 2014 geeft de RDW geen papieren kenteken meer af maar een kentekencard. Dit nieuwe kentekenbewijs heeft het creditcardformaat en is daarmee handzamer geworden. Ook is de nieuwe card veiliger dan het oude exemplaar.

Voorkant
Kentekencard voorkant

 

Achterkant
Kentekencard achterkant


Alle details over de nieuwe kentekencard staan op de website van de RDW.

Kentekenbewijs 1 juni 2004 t/m 31 december 2013

Het nieuwe bewijs bestaat per 1 juni 2004 nog maar uit de volgende twee delen:

Deel I

 • Deel IA - Voertuigbewijs
 • Deel IB - Tenaamstellingsbewijs

Dit nieuwe deel bestaat dus uit meerdere pagina's, maar deze vormen uitsluitend tezamen het nieuwe volledige Deel I.

Kentekenbewijs Deel I

 1. Voertuigsoort. Personenauto. Maximum toegestane snelheid in Nederland 130km/u.
 2. Merk. LMC. Het merk van het basisvoertuig wordt niet vermeld. Dit is opgenomen in typegoedkeuringspecificaties. Het is een personenauto van het merk LMC.
 3. Massa rijklaar. Massa van het voertuig met carrosserie, in bedrijfsklare toestand, met inbegrip van koelvloeistof, smeermiddelen, brandstof, reservewiel, gereedschap, bestuurder; voor het vaststellen van de massa moet de brandstoftank voor 90% zijn gevuld en wordt de massa van de bestuurder op 75kg gesteld. Bij een kampeerauto moet rekening worden gehouden met de massa van het schoonwaterreservoir en de gastank die tot 90% van de inhoud zijn gevuld.
 4. Massa ledig voertuig. Massa van het voertuig in rijklare toestand verminderd met 100kg. Wordt gehanteerd bij het bepalen van de houderschapsbelasting.
 5. Technisch maximum massa. Dit is volgens de specificaties van de fabrikant.
 6. Toegestane maximum massa. De RDW geeft dit aan. 1. Het laadvermogen wordt als volgt bepaald. Toegestane maximum massa 3.500kg - massa ledig voertuig 2.688kg = laadvermogen 812kg. 2. Is bepalend voor de categorie rijbewijs B. Bij overbelading wijzigt niet de categorie rijbewijs.
 7. Zitplaatsen. Maximaal drie zitplaatsen met autogordels. Meer dan drie personen kunnen met deze kampeerauto niet worden geleverd.

 

Deel II

 • Deel II - Overschrijvingsbewijs

Dit deel is nodig bij overschrijving van het kentekenbewijs en moet u thuis bewaren.

U moet zowel het Voertuigbewijs (deel I of deel IA) als het Tenaamstellingbewijs (deel II of deel IB) bij u hebben als u met het voertuig gebruik maakt van de openbare weg. De politie kan er om vragen.

Kentekenbewijs tot 1 juni 2004

Tot 1 juni 2004 bestond het kentekenbewijs uit drie delen:

 • Deel I, het deel met de voertuiggegevens
 • Deel II, het deel met de tenaamstellingsgegevens
 • Overschrijvingsbewijs (vóór 01-01-1995 Kopie Deel III), het deel dat nodig is bij overschrijving van het kentekenbewijs en dat u thuis moet bewaren.

Meer informatie over rijbewijzen