Verhuurtips


Een camper verhuren aan particulieren? Een camper wordt vaak vele weken per jaar niet gebruikt. Het is een optie om de camper dan te verhuren. Op deze pagina staan tips voor het particulier verhuren van een camper.

Verzekering

Wie zijn camper wil verhuren, moet zeker de camperverzekering controleren. Verhuur is meestal niet standaard gedekt, vaak is een aanvullende dekking nodig, zo ook bij de NKC. De extra verhuurdekking op de NKC Camperverzekering is speciaal afgestemd op het verhuren van de camper. De berekening voor de Bonus/Malus korting is gelijk aan de gunstige berekening voor de standaard NKC Camperverzekering. De premietoeslag bedraagt 75 procent over de jaarpremie, dit bedrag dient ongeacht tussentijdse opzegging van deze dekking of verzekering volledig betaald te worden. Per verzekerde wordt één camper voor verhuur geaccepteerd. Kijk hier voor alle informatie over deze mogelijkheid.

Opbrengsten

De verhuurprijs bepaalt de verhuurder zelf. Voor een camper moet de verhuurder rekenen op minimaal 75 euro per dag. De jaarlijkse kosten (zoals verzekeringspremies, eventuele wegenbelasting, afschrijvingen en kosten voor stalling en onderhoud) bedragen voor een camper circa 5.000 euro. Als de camper vier weken per jaar wordt verhuurd, is het mogelijk de helft van de kosten terug te verdienen.

De huurprijs hangt af van veel variabele factoren, zoals de verhuurperiode, het seizoen, het aantal slaapplaatsen en de leeftijd en uitrusting van de camper.

Zelf doen of uitbesteden?

Houd er rekening mee dat een camper verhuren vrij arbeidsintensief is. De verhuurder moet bijvoorbeeld een advertentie plaatsen op een website, de sleutels overhandigen, betalingen regelen, de camper na afloop van elke verhuurperiode checken op schade en eventuele schade herstellen en aangeven bij de verzekeraar. Een goed huurcontract opstellen is ook belangrijk. Een voorbeeld huurovereenkomst staat hier. Geen zin in al die rompslomp? Er zijn verhuurorganisaties die al het werk uit handen kunnen nemen. Hieraan zitten uiteraard wel kosten verbonden. Het aanbod varieert per bedrijf. Voor bedrijven die al het werk uit handen nemen moet je globaal rekenen op 20 tot 25 procent van de opbrengst. Voorbeelden van dergelijke bedrijven zijn Camptoo, Goboony en PaulCamper.

Risico's

Om te voorkomen dat de verhuurder moet opdraaien voor schade die een huurder heeft gemaakt is het verstandig om op twee momenten foto's maken: voor de overdracht en na afloop. Deze foto's dienen als bewijs als er schade is veroorzaakt door de huurder. Bij schade kan de verhuurder de borg gebruiken om het eigen risico en het no-claim verlies te dekken. De huurder zal waarschijnlijk niet zo zorgvuldig met de camper omgaan als de verhuurder. Betrouwbaarheid van een huurder is moeilijk te toetsen, controleren of de huurder over de juiste papieren beschikt en al zijn gegevens noteren is sowieso verstandig. Evenals de huur en borg vooraf laten betalen. 

Let op! Je no-claimkorting wordt snel minder als je meerdere schades krijgt. Meer informatie staat in deze tabel.

Belastingdienst

Voor een camper jonger dan veertig jaar betaal je wegenbelasting. Omdat het meestal maar om enkele maanden per jaar gaat, betaal je niet het volle pond. De meeste camperbezitters betalen een kwart van wat een bezitter van een auto met een identiek gewicht en met dezelfde brandstof jaarlijks verschuldigd is. Bij het verhuren van één camper enkele weken per jaar, hoeven de huuropbrengsten niet aangegeven te worden bij de Belastingdienst. Is de verhuur bedrijfsmatig, dan moet dat wel. De precieze grens tussen recreatieve en bedrijfsmatige verhuur ligt niet vast. Voor absolute zekerheid is het verstandig de belastinginspecteur vooraf om een oordeel vragen. Meer informatie is te vinden op deze pagina.