Handige tips voor het verhuren van de camper

Wil je je camper verhuren aan particulieren? Dit kan interessant zijn en ook aardig wat rendement opleveren, maar dan moet je nog wel een aantal zaken goed geregeld hebben. Op deze pagina staan handige tips en overwegingen voor het verhuren van je camper.

Zelf doen of uitbesteden?

Houd er rekening mee dat een camper verhuren vrij arbeidsintensief is. De verhuurder moet bijvoorbeeld een advertentie plaatsen op een website, de sleutels overhandigen, betalingen regelen, de camper na afloop van elke verhuurperiode checken op schade en eventuele schade herstellen en aangeven bij de verzekeraar. Een goed huurcontract opstellen is ook belangrijk. Maak ook afspraken over wat er bij de camper hoort (lijst van zaken)

Geen zin in al die rompslomp? Er zijn verhuurorganisaties die een gedeelte van het werk uit handen kunnen nemen. Hieraan zijn uiteraard wel kosten verbonden. Het aanbod varieert per bedrijf.

De uitgifte en inname van de huurcamper zul je altijd zelf voor je rekening moeten nemen. Dit betekent in de praktijk dat de camper voorbereid moet worden voor verhuur door onder meer eigen spullen eruit halen, het rijklaar maken, aftanken en dat bij de uitgifte er zo’n 1,5 uur nodig is om de camperfunctionaliteiten uit te leggen aan de (onervaren) huurder. Bij de inname van de camper dient nauwkeurig de binnenkant en buitenzijde gecontroleerd te worden op mogelijke schades. Rollo's, dakluiken, sloten, gordijntjes, lades zijn gevoelig voor verkeerd gebruik en blijken helaas vaak beschadigd.

Voor bedrijven die een deel van het werk uit handen nemen moet je globaal rekenen op 20 tot 25 procent van de huuropbrengst. Enkele grote spelers op de Nederlandse markt voor verhuurplatformen zijn Goboony en PaulCamper.

Verhuurplatforms bemiddelen tussen huurder en verhuurder in het geval van schades / geschillen. Een fijne manier om de emotie rondom schades aan je camper via een partner te kunnen laten verlopen. Verhuurplatformen hebben het doel om zowel huurder als verhuurder tevreden te stellen en zullen proberen te schikken tenzij er vooraf duidelijke afspraken zijn gemaakt.

Controleer de camperverzekering

Wie zijn camper wil verhuren, moet zeker de camperverzekering aanpassen. Verhuur is niet standaard gedekt, er is een aanvullende dekking nodig, zo ook bij de NKC. De extra verhuurdekking op de NKC Camperverhuurverzekering is speciaal afgestemd op het verhuren van de camper. Met deze camperverhuurverzekering ben je verzekerd wanneer je jouw camper als particulier verhuurt aan andere particulieren. Hierbij ben je verzekerd voor Schade aan derden, Schade aan jouw eigen camper en Hulpverlening na een ongeval of pech. Sluit de verhuurverzekering af voor alleen de verhuurperiode. 

Tip: het is verstandig om vooraf alle verzekeringszaken goed door te nemen en de bijbehorende toenemende kosten door te rekenen.

Denk goed na over de verhuurprijs

De verhuurprijs bepaalt de verhuurder zelf. Voor een camper moet de verhuurder rekenen op minimaal 75 euro per dag. De jaarlijkse kosten (zoals verzekeringspremies, eventuele wegenbelasting, afschrijvingen en kosten voor stalling en onderhoud) bedragen voor een camper circa 5.000 euro. Als de camper vier weken per jaar wordt verhuurd, is het mogelijk de helft van de kosten terug te verdienen. De huurprijs hangt af van veel variabele factoren, zoals de verhuurperiode, het seizoen, het aantal slaapplaatsen en de leeftijd en uitrusting van de camper.

Vraag de belastinginspecteur om advies

Voor een camper jonger dan veertig jaar betaal je wegenbelasting. Omdat het meestal maar om enkele maanden per jaar gaat, betaal je niet het volle pond. De meeste camperbezitters betalen een kwart van wat een bezitter van een auto met een identiek gewicht en met dezelfde brandstof jaarlijks verschuldigd is. Bij het verhuren van één camper enkele weken per jaar, hoeven de huuropbrengsten niet aangegeven te worden bij de Belastingdienst. Is de verhuur bedrijfsmatig, dan moet dat wel. De precieze grens tussen recreatieve en bedrijfsmatige verhuur ligt niet vast. Voor absolute zekerheid is het verstandig de belastinginspecteur vooraf om een oordeel vragen.

Dek je in tegen schade

Om te voorkomen dat de verhuurder moet opdraaien voor schade die een huurder heeft gemaakt is het verstandig om op twee momenten foto's maken: voor de overdracht en na afloop. Deze foto's dienen als bewijs als er schade is veroorzaakt door de huurder. Bij schade kan de verhuurder de borg gebruiken om het eigen risico, de toeslag eenzijdig ongeval en het no-claim verlies te dekken.

De huurder zal wellicht niet zo zorgvuldig met de camper omgaan als de verhuurder. Huurders zijn soms ervaren camperaars. maar veelal zijn het mensen die eerst een paar keer een camper willen huren om het camperen uit te proberen. Een groep huurders is volstrekt onervaren en dient echt aan de hand genomen te worden om alle facetten van het camperen mee te geven. Betrouwbaarheid van een huurder is buiten een verhuurplatform moeilijk te toetsen, controleren of de huurder over de juiste papieren beschikt en al zijn gegevens noteren is sowieso verstandig. Evenals de huur en borg vooraf laten betalen.

Let op! De no-claimkorting wordt snel minder als je meerdere schades krijgt. Met de NKC dagverzekering voor verhuur worden schadevrije jaren en no-claimkorting niet gecorrigeerd na een schade veroorzaakt door de huurder. Dit biedt u als verhuurder dus veel zekerheid. 

Extra tips

  • Neem in de huurafspraken een tarief per uur op voor het herstellen van kleine schades die je zelf kunt herstellen. Een beschadigde combi rollo is vaak zelf te herstellen, als je daar een half uur mee bezig bent dienen die kosten voldaan te worden.
  • Neem in de huurafspraken op dat de kosten voor het gebruik van gas wel/niet is opgenomen. 
  • Leg de afspraken vast in een huurcontract. Maak ook afspraken over wat er bij de camper hoort (lijst van zaken)

Help de huurder op weg

Maak het de huurder makkelijk en stel een zeer uitgebreide gebruikershandleiding samen. Leg daarin duidelijk uit hoe alles werkt in de camper. Verder kun je enkele tips opnemen zoals:  

  • Laat bij twijfel altijd iemand meekijken tijdens het achteruit rijden.
  • Bij slecht weer de eventuele luifel indraaien (beperkt storm- en hagelschade).
  • Leg geen zware spullen in de kastjes boven het aanrechtblad en de tafel, omdat deze bij een val een gat in het blad kunnen veroorzaken.