Met de camper naar Slowakije

Let op, door de Russische inval in Oekraïne in februari 2022 kan de veiligheidssituatie (bijvoorbeeld in de grensgebieden) veranderen. Kijk voor meer informatie op het reisadvies van de overheid.

Slowakije staat voor ongerepte natuurgebieden, comfortabele toeristische centra, een rijk cultureel leven en gastvrije bewoners. Het is een modern land, dat ook zijn geschiedenis laat zien. Met de camper ga je hier een mooi avontuur tegemoet.

Overnachten

  • Overnachten in Slowakije kan op speciaal daarvoor ingerichte en aangewezen parkeerplaatsen en op campings. Kijk voor de camperlocaties op Campercontact
  • Vrij kamperen is verboden.

Algemene Informatie

Betaalmiddel Euro
Landnummer +421

Alarmnummers

112

 

Nederlandse Ambassade

A: Fraňa Kráľa 97, 811 05 Bratislava

T: +421 2/526 250 81 (24/7 bereikbaar)
E: [email protected] 

Verkeersbureau

Kijk voor meer toeristische informatie op Slovakia Travel  

Pechhulp

Bel de alarmcentrale van je camperverzekering voor pechhulp. Zet vooraf het telefoonnummer in je telefoon en houdt deze altijd in de buurt. 

Verplicht meenemen

Een gevarendriehoek, veiligheidshesje en verbanddoos zijn verplicht in Slowakije.

Voor andere benodigde documenten, kijk op de website van de rijksoverheid en neem contact op met de ambassade voor de meest recente informatie.

Wegen en verkeer 

Tol

Een tolvignet is verplicht voor alle auto- en snelwegen in Slowakije. Ook voor zwaardere campers in de voertuigcategorie M1 en N1 volstaat dit vignet. 

Brandstof

  Type  Beschikbaarheid
Diesel  B7 (max. 7% bio) Goed
LPG  

Redelijk (400+ locaties)

E-laadpalen   Matig (1500+ locaties)

Voor tanken van lpg is een koppelstuk (dish) nodig. Een overzicht van lpg stations in Slowakije..

Rijden in winterse omstandigheden

​Winterbanden zijn van 15 november tot 1 april verplicht bij campers boven 3500kg en voor alle campers bij winterse omstandigheden. Minimale profieldiepte voor winterbanden is 4 mm. Tussen 15 november en 1 april moet je te allen tijde sneeuwkettingen bij je hebben en gebruiken waar dat met borden wordt verplicht.

Maximumsnelheden

De maximum campersnelheden in Slowakije:

  ≤ 3,5 ton

> 3,5 ton tot < 7,5 ton

Binnen bebouwde kom 50 km/u

50 km/u 

Buiten bebouwde kom 90 km/u 80 km/u
Snelweg 130 km/u 80 km/u

 

Verlichting

Het voeren van dimlicht, dag rijlicht (ook led) is overdag verplicht.

Voorrang

In Slowakije heeft verkeer van rechts voorrang, behalve op de hoofdwegen. Als voorrang niet wordt aangegeven door verkeersborden, heeft ook op rotondes verkeer dat van rechts komt voorrang.

Flitswaarschuwing

Radardetectieapparatuur is verboden. Je riskeert een verkeersboete wanneer je navigatieapparatuur in het midden van de voorruit geplakt hebt omdat dit het blikveld van de bestuurder vermindert.

Alcohol

Er geldt in Slowakije een absoluut alcoholverbod in het verkeer.

Huisdier mee op reis

  • In de Europese Unie zijn veel uitzonderingen voor dieren jonger dan drie maanden. In Slowakije hoeven puppy’s niet ingeënt te zijn tegen hondsdolheid, op voorwaarde dat het moederdier aanwezig is, of er een verklaring is dat zowel het jonge dier als de moeder niet in contact zijn geweest met mogelijk besmette dieren.

  • Neem voordat je op pad gaat met je huisdier kennis van alle regels die gelden in de landen waar je naartoe gaat. Lees hierover meer op ‘Huisdier mee in de camper’.

Overige (camper)reistips

  • Ga vóór de reis na waar vulstations zijn of waar gasflessen te koop zijn.

Checklist

Klaar om te gaan, maar bang dat je iets bent vergeten? Neem dan onze ‘Checklist reizen met een camper’ door en ga goed voorbereid op reis.