Met de camper naar Polen

Let op, door de Russische inval in Oekraïne in februari 2022 is de veiligheidssituatie veranderd. Kijk voor meer informatie op het reisadvies van de overheid.

Polen is een verrassend veelzijdige bestemming die je uitstekend met de camper kunt verkennen. Je kunt er goed fietsen, het heeft mooie stranden aan de Oostkust en beschikt over uitnodigende wandelroutes in de Karpaten. Daarnaast stuit je op een rijke geschiedenis zoals in de fraai herstelde binnenstad van Warschau en het ongeschonden historische hart van Kraków

 

Overnachten 

  • Overnachten in Polen kan op speciaal daarvoor ingerichte en aangewezen parkeerplaatsen en op campings. Kijk voor de camperlocaties op Campercontact. 🌐
  • Overnachten in Polen kan op privéterrein met toestemming van de eigenaar, maar niet aan de kust of in waterwingebieden.
  • Vrij kamperen is verboden.

 

Algemene Informatie

Betaalmiddel Poolse Zloty
Landnummer +48
Alarmnummers 112

 

Nederlandse ambassade

A: 1ul Kawalerii 10, 00-468 Warszawa
T: +48 22 5591200
W: WhatsApp +316 8238 7796
E:[email protected]

Verkeersbureau

Kijk voor meer toeristische informatie op Polen Travel

Pechhulp

Bel de alarmcentrale van je camperverzekering voor pechhulp. Zet vooraf het telefoonnummer in je telefoon en houdt deze altijd in de buurt. 

 

Verplicht meenemen

In Polen moet er te allen tijden een gevarendriehoek, brandblusser en veiligheidshesje aanwezig zijn in de camper. Advies is om ook een verbandtrommel mee te nemen.

Voor andere benodigde documenten, kijk op de website van de rijksoverheid en neem contact op met de ambassade voor de meest recente informatie.

 

Wegen en verkeer 

Tol

In Polen betaal je tol op de A1, A2 en A4. Op de A1 en A4 kun je betalen aan de tolpoortjes contant of VISA, Mastercard of Maestro, maar ook elektronisch op nummerbord of met een On Board Unit. Klik voor meer informatie over de A1 of de A4. 

Op de A2 geldt er op trajecten alleen elektronische betaling. Dus geen betaling aan de tolpoortjes. Gebruik een special App of koop een e-ticket tot 60 dagen vooraf. Ben je dat vergeten, stop dan op een parkeerplaats en koop het via je telefoon. Dat kan tot 3 dagen na het berijden (als je niet al onderweg aangehouden bent).  

Voor voertuigen zwaarder dan 3500 kg zijn er meer tolwegen en is er een verplicht elektronisch systeem. Je kunt je bij E-toll registreren. De oude ViaBox van Viatoll is niet meer geldig.

Kijk voor een overzicht van tolsecties voor zware campers hier.

Milieuzone

Er is een zone in centrum van Kraków. Deze zone wordt aangekondigd met een verkeersbord met de tekst Strefa.

Brandstof

  Type  Beschikbaarheid
Diesel B7 (ma. 7% bio) Goed
LPG   Goed (3100+ locaties)
E-laadpalen   Beperkt (360+ locaties)

 

Rijden in winterse omstandigheden

Winterbanden zijn niet verplicht. Sneeuwkettingen zijn verplicht daar waar aangegeven.

Maximumsnelheden

De maximumsnelheden voor een camper in Polen:

  ≤ 3,5 ton

> 3,5 ton tot < 7,5 ton

Binnen bebouwde kom 50/60 km/u

50/60 km/u *

Buiten bebouwde kom 90 km/u 70 km/u
Autoweg 100-120 km/u ** 80 km/u
Snelweg 140 km/u 80 km/u

* Tussen 23:00 en 05:00 uur 60 km/u. ** Bij gescheiden rijbanen en 2x2 rijstroken 120 km/u.

Vluchtstroken

De zogenoemde Mehrzweckstreifen zijn een soort vluchtstroken langs de wegen buiten de bebouwde kom. Ze zijn door een brede, witte, ononderbroken streep van de rijbaan gescheiden. Deze strook is ook bestemd voor langzaam verkeer. Bij verkeersdrukte moeten de bestuurders uitwijken naar deze strook om anderen te laten passeren. Ook vrachtauto's doen dat, maar moeten de streep tussen de wielen houden. Dit geldt niet bij een inhaalverbod.

Verlichting

Het voeren van dimlicht is ook overdag verplicht.

Alcohol

Het maximale toegestane alcoholpromillage in Polen is 0,2.

Flitswaarschuwingen

Het gebruik en bezit van apparatuur met flitspaalsignalering op GPS is in Polen toegestaan.

 

Huisdier mee op reis

Neem voordat je op pad gaat met je huisdier kennis van alle regels die gelden in de landen waar je naartoe gaat. Lees hierover meer op ‘Huisdier mee in de camper’.

Overige (camper)reistips

  • In Polen hebben de stopcontacten een penaarde. Je hebt hiervoor een stekker ‘type E’ nodig of een adapter. Heeft je randaarde steker ook een gat voor de aarde kan je die ook gebruiken.
  • Het omwisselen en vullen van gasflessen is mogelijk. De flessen komen overeen met de Duitse fles. Gampingazflessen zijn in Polen niet verkrijgbaar.
  • Ga vóór de reis na waar vulstations zijn of waar gasflessen te koop zijn. 

Checklist

Klaar om te gaan, maar bang dat je iets bent vergeten? Neem dan onze ‘Checklist reizen met een camper’ door en ga goed voorbereid op reis.