Met de camper naar Litouwen

Wie Litouwen zegt, zegt Vilnius. Logisch, want het historische centrum in deze middeleeuwse stad is een van de grootste in Oost-Europa. Litouwen heeft echter meer te bieden: mooie natuur, de kastelen bij de historische plaats Trakai en bedevaartplaatsen zoals de kruisberg bij Siauliai.

 

Overnachten 

  • Overnachten in Litouwen kan op campings en op speciaal voor campers ingerichte en aangewezen parkeerplaatsen. Kijk voor de camperlocaties op Campercontact.
  • Vrij kamperen mag op het platteland en met toestemming op privéterrein. Niet in nationale parken.

 

Algemene Informatie

Betaalmiddel Euro
Landnummer +370
Alarmnummers 112

 

Nederlandse ambassade

A: T. Kosciuskos g. 36, 01100 Vilnius
T: Nederland wereldwijd: +31 247 247 247
W: WhatsApp: +316 82387796
E: [email protected]

Verkeersbureau

Kijk voor meer toeristische informatie op Lithuania Travel

Pechhulp

Bel de alarmcentrale van je camperverzekering voor pechhulp. Zet vooraf het telefoonnummer in je telefoon en houdt deze altijd in de buurt. 

 

Verplicht meenemen

Brandblusser, veiligheidsvest, gevarendriehoek en verbandtrommel zijn verplicht.

Voor andere benodigde documenten, kijk op de website van de rijksoverheid en neem contact op met de ambassade voor de meest recente informatie.

 

Wegen en verkeer 

Brandstof

  Type  Beschikbaarheid
Diesel

B7 (max 7% bio)

Goed

LPG   Goed (530+ locaties)
E-laadpalen   Matig (200+ locaties)

Je hebt een lpg-vulnippel (dish) nodig. Kaart met LPG stations: mylpg.eu 

Rijden in winterse omstandigheden

winterbanden zijn verplicht van 1 november tot 1 april. 

Tol 

Alle voertuigen betalen tol voor de Koerse Schoorwal in Neginga. Voor een overzicht van toltarieven bekijkt u de website van de uitvoerende instantie UniPark. Betalen kan bij de toegang of vooraf online of met een app. Voor campers geregistreerd in Voertuigcategorie ‘Goederenvervoer’ (N) is een tolvignet nodig op de wegen A1 tot en met A18. 

Maximumsnelheden

De maximumsnelheden voor een camper in Litouwen:

  ≤ 3,5 ton
> 3,5 ton tot < 7,5 ton
Binnen bebouwde kom 50 km/u 50 km/u
Buiten bebouwde kom 70/90 km/u * 80 km/u *
Autoweg 100 km/u ** 80 km/u
Snelweg 110 km/u ** 90 km/u

70 km/u indien geen asfaltweg en voor beginnende bestuurders(rijbewijs korter dan 2 jaar)

** 90 km/u voor beginnende bestuurders (rijbewijs korter dan 2 jaar).

Flitspaalwaarschuwing

Het gebruik en bezit van apparatuur met flitspaalsignalering op GPS is in Litouwen verboden.

Verlichting

Het voeren van dimlicht of dagrijlicht is overdag verplicht.

Alcohol

De maximale toegestane alcoholpromillage in het bloed mag tijdens het rijden niet hoger zijn dan 0,4. Voor bestuurders die hun rijbewijs nog geen 2 jaar hebben en bestuurders van een voertuig boven de 3,5 ton geldt een absoluut alcoholverbod.

Overig

Een groen verkeerslicht gaat aan het einde van de groen periode knipperen als waarschuwing. Bij geel/oranje moet je stoppen, mits het nog kan.

Als er een groene pijl naar rechts naast een rood stoplicht brandt, mag je rechts afslaan. Je moet dan wel voor de stoplijn stoppen en voetgangers en ander verkeer voor laten.

 

Huisdier mee op reis

  • In de Europese Unie zijn veel uitzonderingen voor dieren jonger dan drie maanden. In Litouwen hoeven puppy’s niet ingeënt te zijn tegen hondsdolheid, op voorwaarde dat het moederdier aanwezig is, of er een verklaring is dat zowel het jonge dier als de moeder niet in contact zijn geweest met mogelijk besmette dieren.
  • Voordat je zomaar op pad gaat met je huisdier, moet je wel kennisnemen van alle regels die gelden in de landen waar je naartoe gaat. Lees hierover meer op ‘Huisdier mee in de camper’.

Overige (camper)reistips

  • Ga vóór de reis na waar vulstations zijn of waar gasflessen te koop zijn. Vullen van flessen met DIN-aansluiting is vaak mogelijk met een passende adapter.

Checklist

Klaar om te gaan, maar bang dat je iets bent vergeten? Neem dan onze ‘Checklist reizen met een camper’ door en ga goed voorbereid op reis.