Kopen van een camper

Wie een nieuwe camper koopt, wil natuurlijk de complete vakantie-uitrusting kunnen meenemen. Hoe zorg je er voor dat je voldoende laadvermogen hebt?

Aanschaf van een nieuwe camper

Producenten van campers stunten regelmatig met grote campers, die net onder de 3.500 kilogram blijven. Kijk realistisch naar de gewichten als je een nieuwe camper aanschaft. De camper wordt besteld en komt uit de fabriek, voor de koop kun je hem dus niet daadwerkelijk zelf gaan wegen. Bekend is het ledig gewicht en in de brochure staan de gewichten van alle accessoires die je er nog bij kunt bestellen. 

Tel dan eens op wat het gewicht wordt als de camper voorzien is van alle gewenste accessoires: de fietsen, de bagage, vakantieproviand en de bijrijder. Dat is al gauw 400 tot 500 kilogram meer dan het ledig gewicht. Daarbij is een extra marge ook handig, voor het geval er eens een extra persoon meereist of de gewone fietsen worden vervangen door e-bikes. 

De vuistregel van de NKC is dan ook dat het verstandig is om een camper te kopen waarvan het ledig gewicht minimaal 500 kilogram onder de maximum toegestane massa ligt. Zo blijft er voldoende laadvermogen over voor brandstof, water, gastanks, een luifel, een extra accu, een schotelantenne, fietsen en één passagier. Gaan er meer mensen mee, dan is een grotere marge noodzakelijk om overbelading te voorkomen. 

Wanneer je een camper uit de showroom koopt, is het handig zelf  te wegen tijdens de proefrit. Je weet dan exact wat de camper weegt.

Aanschaf van een tweedehands camper

Bij een tweedehands camper is het goed om het gewicht altijd zelf te checken. Dan weet je exact waar je aan toe bent. Bezoek tijdens de proefrit een weegbrug en controleer of er voldoende laadvermogen overblijft voor personen, volle tanks en vakantiebagage. Als vuistregel adviseert de NKC, net als bij een nieuwe camper, een maximumgewicht op de weegbrug van 3.000 kilogram bij een toelaatbare maximummassa van 3.500 kilogram.