Veelgestelde vragen Fordmotoren


Tientallen camperaars meldden zich bij de NKC met een kapotte Fordmotor. Maar om welk type gaat het nou precies en is het te voorkomen? Lees het in de veelgestelde vragen.

1. Om welke motoren gaat het precies?


2. Hebben motoren van voor 2006 ook een probleem?


3. En motoren na 2010?


4. Wat is het verschil tussen oude en nieuwe motoren?


5. Ik heb een 2.4 TDCi. Heeft die het probleem ook?


6. Wat gaat er mis met de motor?


7. Hoe kunnen zuigers kapotgaan?


8. Heeft het zin om verstuivers te laten testen?


9. Kan ik niet beter verstuivers van een ander merk laten monteren?


10. Maakt het motorvermogen nog uit?


11. Wat moet ik doen als mijn motor op hol slaat?


12. Hoe kan ik deze ellende voorkomen?

  • Tank schone brandstof. Achterafpompjes verkopen soms diesel die al langere tijd in voorraad is. Dat komt de kwaliteit niet ten goede. Advies van Ford is om uitsluitend brandstof te tanken die voldoet aan de EN590 norm.
  • Zet de camper bij het stallen met een volle tank weg. Zo heeft vocht geen kans zich met de diesel te vermengen. Advies van Ford: voeg voor het stallen een antioxidant toe aan de brandstof.
  • Sla geen beurt over, ook niet als de camper er wat kilometers betreft nog niet aan toe is. Ford benadrukt: zie erop toe dat het brandstoffilter wordt vervangen en wel door het juiste type. Bewaar het doosje.
  • Wees voorzichtig met de cruisecontrol. Met name in heuvelachtig terrein kan deze ongemerkt extreem veel van de motor gaan vragen.
  • Schakel tijdig terug. Veel trekkracht vragen bij lage toerentallen is zeer belastend. Laat de motor liever wat toeren maken, al lijkt dit in strijd met de richtlijnen van het nieuwe rijden.
  • Houd rekening met het gewicht. Een camper zit al snel aan het maximum en vangt ook nog eens veel wind. Vraag ik zo’n geval niet het uiterste van de motor.
  • Wees alert op signalen als stijgend brandstofverbruik, afname van de trekkracht en onregelmatig lopen. Het kunnen voorbodes zijn.
  • Ford wijst erop dat het tunen van de motor, om een hoger vermogen te verkrijgen, voor een hogere motorbelasting zorgt, met een verhoogd risico op motorschade.
  • Advies van Ford is om de meest recente software voor het motormanagement te laten installeren door de erkende Ford-reparateur.

13. Wat doet de update die Ford kan uitvoeren?


14. Hebben andere merken hier ook mee te maken?


15. Ik wil mijn camper inruilen, waarom blijft de NKC over dit probleem publiceren?