Verkoop nieuwe campers groeit 6,2 procent in eerste kwartaal

Het aantal nieuw verkochte campers in Nederland is in het eerste kwartaal van 2024 6,2 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisatie Kampeer en Caravan Industrie (KCI). Het aantal in Nederland geregistreerde campers is daarmee gegroeid tot 193.135. KCI-voorzitter Leo Diepemaat verwacht dat het aantal dit jaar nog de grens van 200 duizend bereikt.

JRNJ Nkccamperkopen Stokman Campergids Okt 2023 67

Met de groei van het aantal nieuw verkochte caravans ging het nog harder: daarvan werden er het eerste kwartaal van dit jaar 11,5 procent meer verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Toch blijft het aantal campers inlopen op het aantal caravans: het absolute aantal caravans bleef met een daling van driehonderd stuks tot 422.846 vrijwel stabiel, terwijl het aantal geregistreerde campers een groei van 6,3 procent liet zien. Kennelijk worden er ongeveer net zoveel caravans afgedankt als er nieuw worden verkocht, terwijl het totaal aantal campers blijft groeien.

Recordaantal

De KCI spreekt van een recordaantal: bij elkaar waren er op 1 april 2024 615.981 caravans en campers in Nederland en dat zijn er nog nooit zoveel geweest.