Offroad rijden op zonne-energie

Het Solar Team van de TU Eindhoven bouwt dit jaar een offroad auto op zonne-energie, de Stella Terra. Het is nieuw dat de studenten zich wagen aan een offroad auto, en voor zover bekend de eerste keer überhaupt dat een offroad auto op zonne-energie wordt ontwikkeld.

Solar Team Eindhoven (1)

De Stella Terra is een personenauto die ook te gebruiken is als basale camper. De stoelen kunnen neergeklapt worden zodat je erin kunt slapen en aan de achterkant is een uitschuifbaar kookplaatje. Alle elektriciteit die nodig is om te rijden, te koken en apparaten op te laden, wordt opgewekt via zonnepanelen op het dak. Zodoende is de gebruiker compleet onafhankelijk, niet alleen van verharde wegen, maar ook van laadinfrastructuur.

Marieke van Dijl, programmaleider duurzaamheid NKC: “De NKC is trotse sponsor van de Stella Terra. Wij stimuleren innovaties voor de ontwikkeling van duurzamer camperen. De Stella Terra is een fantastisch, inspirerend project, met volop vernieuwingen voor de toekomst. Zeker voor camperaars die graag vrij staan en van de gebaande paden af willen. Geweldig dat de Stella Terra het milieu niet belast bij het offroad camperen, dat is toch ultiem genieten van de natuur. En bovendien laat het de camperindustrie zien wat er nu al mogelijk is om milieubewuster te produceren.”

De studenten van Solar Team Eindhoven bouwen iedere twee jaar een auto die volledig door zonne-energie wordt aangedreven. Het team werd in het verleden vier keer op rij wereldkampioen tijdens de beroemde World Solar Challenge in Australië, in de klasse voor gezinsauto’s (Cruiserklasse). In 2021 haalde het team het wereldnieuws door een camper op zonne-energie te bouwen, de Stella Vita, en daarmee naar het zuidelijkste puntje van Europa te reizen. Ook de Stella Vita werd gesponsord door de NKC. Het ligt in de planning dat de studenten met de Stella Terra in september 2023 starten met een zeer uitdagende reis door Europa en Noord-Afrika.