Nieuwe camperplaats in Aldeboarn

De afgelopen periode zijn er drie camperplaatsen bijgekomen, één in Nederland en twee in België. ‘Camperplak It Fjûrlân’ in het Friese Aldeboarn opent vanaf 1 april 2023 zijn poorten voor camperaars die met volle teugen van rust en natuur willen genieten.

Cp It Fjurlan Web

Wat doe je als je als boerenbedrijf midden in het Friese veenweidegebied ligt en je door stikstofwet- en regelgeving weinig toekomst ziet als melkveehouderij? Dan moet je als ondernemer keuzes maken. Voor Hennie Kamstra was het wel even slikken: “Ik blijf toch boerin. Maar ik denk dat we een goede stap hebben gemaakt om drie jaar geleden met melkvee te stoppen en ons te richten op een alternatieve tak.”

De boerderij van de familie Sonneveld (twee ouders, drie kinderen) was al een ‘Rustpunt’ voor fietsers en wandelaars, maar vanaf 1 april van dit jaar zijn ook camperaars van harte welkom. Er zijn twaalf verharde plaatsen voor de campers en gras en picknicktafels voor de camperaars. En gloednieuw sanitair, zodat ook camperbusjes goed terecht kunnen.

Op de vraag of er nog dieren op de boerderij rondlopen, antwoordt Hennie bevestigend. “We hebben twintig vleeskoeien, wat hobbygeitjes en een lieve, rustige hond. De geitjes zijn schattig, heel tam.” In het landwinkeltje worden streekproducten verkocht, waaronder boerenijs, verse bloemen en vlees uit de directe omgeving. “Onze koeien gaan als ze groter zijn ook naar de lokale slager. Het is allemaal kleinschalig, we verkopen gegarandeerd stressvrij vlees.”

Het beschermde veengebied dat het de familie moeilijk maakte om melkvee te houden, is nu een sterke troef. Je loopt zo vanaf de camperplaats natuurgebied De Deelen in, een volgens Staatsbosbeheer ‘wetland van internationale allure’. Via wandelpaden, vlonders en bruggetjes kun je dit schitterende gebied verkennen.

Een overzicht van de overige nieuwe camperplaatsen is te vinden op de website van de NKC.