Meeste Nederlandse camperaars vertrokken uit Marokko

Nog eens ruim tachtig Nederlandse camperaars hebben na maanden wachten Marokko eindelijk kunnen verlaten. Zij zijn gisteren 8 juni aan het eind van de middag vertrokken met een veerboot van Tanger Med naar Barcelona en Genua. Daarmee zijn zo goed als alle camperaars die zich bij de NKC hadden gemeld voor repatriëring, vertrokken uit het Noord-Afrikaanse land.

Knoop doorgehakt

De ferry, die op initiatief van de Nederlandse en de Duitse ambassade vaart, legt vanmiddag aan in Barcelona, waar een deel van de camperaars van boord gaat om naar huis te rijden. De opluchting is groot onder de thuiskeerders. Vooral de onzekerheid speelde hen parten. Velen hadden tickets geboekt en diverse keren omgeboekt voor afvaarten die nooit zijn vertrokken en het is onduidelijk hoe lang de sanitaire noodtoestand in Marokko nog van kracht blijft. Zo appte Jacques van der Zwaan vlak voor zijn vertrek dat hij blij was dat hij de knoop had doorgehakt om nu te gaan: “Genoeg is genoeg, de noodtoestand wordt telkens verlengd. Wie weet hoe lang het nog duurt.”

Nederlands initiatief

Sinds het land de grenzen op 13 maart hermetisch had afgesloten, zijn er slechts mondjesmaat ferryovertochten uitgevoerd en was er in Marokko zelf een reisverbod. Daardoor zaten duizenden Europese camperaars vast. De afgelopen maand organiseerde vooral de Franse ambassade overtochten naar Europa. Hoewel deze ook openstonden voor andere nationaliteiten, gingen de Fransen voor. In de praktijk betekende dit dat er slechts enkele Nederlanders een ticket voor deze boten wisten te verkrijgen. Om de onzekerheid weg te nemen en de Nederlanders een perspectief te bieden, nam de ambassade met de Duitse collega’s het initiatief voor de veerboten op 19 mei en 8 juni. Wie per se weg wilde en tot nu toe telkens achter het net had gevist, kon met de overtocht van deze week weg.

Ambassadeur Désirée Bonis met een blije Jan en Jeanette Meijer.
Ambassadeur Désirée Bonis zwaaide op 8 juni samen met  haar Duitse collega (links van haar) en de Franse consul (tweede man van rechts) de boot uit.

Verlenging noodtoestand

Morgen, woensdag 10 juni, maakt de Marokkaanse overheid naar verwachting bekend dat de sanitaire noodtoestand in het land in elk geval met drie weken wordt verlengd. Voor de kleine groep Nederlandse camperaars die op eigen initiatief is achtergebleven, betekent dit dat ze de komende weken nog niet mogen reizen met hun camper. De ambassade houdt contact met hen; voor de NKC zit de repatriëringsklus er nu op. “Natuurlijk blijven we camperaars informeren via het magazine, onze website, de NKC-nieuwsbrief en social media, maar we beëindigen de Marokko-mailings en we sluiten het speciale telefoonnummer voor gestrande camperaars in Marokko af”, aldus teamleider communicatie Mieke Scharloo van de NKC. “Zo goed als iedereen is nu immers thuis of op weg daarheen. Daar zijn we blij mee.”