Bekijk alle klusvideo’s

Zo kun je het gasfornuis in de camper vervangen

Hoewel een gasfornuis over het algemeen heel lang mee gaat, kan het zo zijn dat deze toch op een moment kapot gaat en je deze wilt vervangen. In deze video laten we zien hoe je dat kunt doen.

Omschrijving

Check 1: Schakel installaties uit

Let op. Als je aan de slag gaat met deze klus is het belangrijk om de gas- en elektra-installatie uit te schakelen voordat je begint.

Stap 1: Kies fornuis

Wanneer je een nieuw fornuis koopt, moet je rekening houden met een aantal zaken.

  • Voor welke gasdruk is het gasstel geschikt? Doorgaans 30mBar.
  • De uitsparing in het keukenblad van het oude fornuis moet overeenkomen of kleiner zijn dan de uitsparing van het nieuwe fornuis. (niet van toepassing bij een nieuw blad)
  • Is jouw nieuwe fornuis groter, verzeker je er dan van dat hij binnen de afmeting van de onderbouw past.
  • Verder is het goed om de ruimte onder het keukenblad in de gaten te houden; hoe diep zakt het nieuwe fornuis in het blad?
  • En het liefst wil je een fornuis waarbij de plek van de gasaansluiting (en de elektra) overeenkomen met de oude. Zo voorkom je dat je aanpassingen moet doen aan de gasleiding.

Stap 2: Maak uitsparing

Deze stap is van toepassing wanneer je een nieuw blad hebt of de huidige uitsparing moet aanpassen.

Een nieuw gasfornuis wordt geleverd met een mal of een tekening van de afmetingen voor de uitsparing in het keukenblad. Teken dit zorgvuldig af op het keukenblad. Doe dit op de juiste plek in het keukenblad zodat het fornuis niet gehinderd wordt door de onderbouw van het keukenblok. Denk er ook aan dat je de afdekplaat wilt kunnen openklappen.

Breng eventueel schilderstape aan op de zaagsnede om versplintering tegen te gaan. Boor eerst een gat in de hoek van de uitsparing. Dit is het beginpunt voor het uitzagen met een decoupeerzaag. Tip: zaag en teken aan de onderzijde van het blad om beschadiging van de toplaag te voorkomen. 

Stap 3: Controleer of het past

Plaats het gasfornuis los in het blad en controleer of het past. Beoordeel ook of de aansluitpunten op de juiste plek zitten. Als bij jouw camper ook de gasleiding moet worden aangepast, raden we aan om een expert in te schakelen. Loop geen risico op gaslekkage.

Stap 4: Bevestig

Het gasfornuis kan in het keukenblad worden bevestigd. Gebruik het bijgeleverde afdichtrubber tussen het fornuis en het blad. Of als alternatief een hittebestendige kitrand. Ontvet hiervoor het oppervlak van het keukenblad en de rand van het gasfornuis voor een goede hechting. Daarna schroef je het gasstel vast in het blad. Gebruik de afwerkringetjes en dopjes. Afhankelijk van het fornuis worden er verschillende bevestigingsmethodes gebruikt.

Stap 5: Sluit gas aan

Koppel de gasleiding aan het gasstel. Na het openen van de gastoevoer controleer je of de aansluitingen gasdicht zijn. Hierbij kan je spray gebruiken. Ontstaan er belletjes, dan is de aansluiting niet dicht. Strakker draaien, of knelring vervangen is dan noodzakelijk.

Stap 6: Controleer

Voordat je het gasfornuis ontsteekt, verzeker je ervan dat alle aansluitingen zorgvuldig zijn. Twijfel je hieraan schakel dan een specialist in, deze kan de gasleiding ter controle afpersen. Is alles in orde, dan is je nieuwe gasfornuis klaar voor gebruik, eetsmakelijk!

Kom je er niet uit?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs campertechniek
via telefoonnummer 033 - 467 70 77. Of vul het contactformulier in.

Andere categorieën