Bekijk alle klusvideo’s

Hoe vervang je de thermokoppel van de koelkast

Wanneer je wel een gasvlam in de brander achter de koelkast ziet, maar deze blijft niet branden wanneer je de bedieningsknop niet meer indrukt, is de kans groot dat de thermokoppel niet functioneert. Er kunnen verschillende oorzaken zijn, namelijk:

  1. De thermokoppel zit niet goed genoeg in de vlam
  2. De thermokoppel is vervuild
  3. De thermokoppel is defect

In deze video laten we je zien hoe je de thermokoppel kunt plaatsen, reinigen en vervangen.

Benodigdheden

  • Schroevendraaier
  • steeksleutels
  • borstel
  • fijn schuurpapier
  • nieuw thermokoppel

Omschrijving

Koelkast uitbouwen

Afhankelijk van de beschikbare werkruimte rond je koelkast, is het verplaatsen en reinigen van de thermokoppel mogelijk zonder uitbouwen. Het vervangen van de thermokoppel is makkelijker door de koelkast uit te bouwen. Voordat je hieraan begint, schakel je eerst de stroom en gasvoorzieningen uit.

Brander losmaken

Om werkzaamheden te kunnen uitvoeren, moet de brander goed bereikbaar zijn. Deze is met een schroef aan de schoorsteen bevestigd. Draai de schroef los en trek de brander voorzichtig naar beneden.

Oplossing 1: Thermokoppel in de vlam

Eén van de oorzaken van het niet werken van de thermokoppel is dat deze niet goed in de vlam zit. Zit de thermokoppel niet in de vlam? Verplaats deze dan tot in de vlam. Draai de bevestigingsmoer aan de binnenzijde van het branderhuis los. Verplaats de punt boven de opening in de brander. Bevestig de thermokoppel weer stevig in het branderhuis.

Oplossing 2: Thermokoppel reinigen

Een andere oorzaak is vervuiling van de stift van de thermokoppel. Schuur hem voorzichtig op met een fijn schuurpapiertje. Voor betere bereikbaarheid maak je de thermokoppel los uit het branderhuis. Na het reinigen weer in de vlampositie monteren.

Contact reinigen

Aan de andere kant van het thermokoppeldraad, dus bij de bedieningskop, schroef je hem ook los met een steeksleuteltje. Schuur nu voorzichtig haaks op het uiteinde het contact schoon met fijn schuurpapier. In de thermokoppel wordt door de warmte een lage spanning opgewekt die nodig is om het magneetventiel in de gasklep aan te sturen. Door het opschuren verbeter je de stroomgeleiding.

Oplossing 3: Thermokoppel vervangen

Heb je de vorige 2 oplossingen geprobeerd, maar zonder resultaat, dan zal je de thermokoppel moeten vervangen. Koop een nieuw thermokoppel met dezelfde draadlengte en let erop dat de manier van bevestiging aan de uiteinden hetzelfde is.

Stap 1: Thermokoppel demonteren

(foto van 2:10) Draai de bevestiging van het thermokoppel in het branderhuis los met een steeksleuteltje. Draai de wartelmoer aan de zijde van de bedieningsknop los. Verwijder het thermokoppel.

Stap 2: Nieuwe thermokoppel bevestigen

De nieuwe thermokoppel kan je in het gasblok bevestigen met het aandraaien van de moer. De zijde die in de vlam komt, maak je ook vast en zorgt daarbij dat het uiteinde goed boven de opening in de brander zit, in de vlam.

Stap 3: Gasaansluitingen controleren

Voordat de gasfles weer open gaat is het goed om de koppelingen te controleren met een gaslek spray. Is er een lek, dan ontstaan er luchtbellen. Een voorbeeld in deze video. Los gaslekkage op door het stevig vastdraaien van de koppelingen. Helpt dat niet, vervang de knelringen of koppeling. Schakel bij twijfel altijd een expert in! 

Stap 4: Thermokoppel testen

Controleer of de vlam nu blijft branden wanneer je de bedieningsknop na 30 seconden weer los laat. Bij een uitgebouwde koelkast kan je de ontsteking vervangen door een aansteker. Hopelijk blijft de vlam branden en koelt je koelkast als vanouds. Zo niet dan is een expert nodig, mogelijk is het magneetventiel of de gasklep aan vervanging toe.

Lees hier verder over de werking van een absorbtiekoelkast

Kom je er niet uit?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs campertechniek
via telefoonnummer 033 - 467 70 77. Of vul het contactformulier in.

Ontdek andere video's

Andere categorieën

Meer camperinspiratie opdoen?

Bij de NKC kun je terecht voor informatie en advies over alles wat met je camper of camperen te maken heeft. Wil je meer inspiratie opdoen? Vraag dan gratis ons inspiratiepakket aan of schrijf je in voor onze online nieuwsbrief!