Bekijk alle klusvideo’s

Zo kun je zelf een hoes maken voor je hoekkussen

In deze instructie leggen we je uit hoe je zelf een hoes kunt maken voor een hoekkussen. Dit is net iets ingewikkelder dan een recht kussen. Maar met een paar kleine handigheden kun je ook zonder veel ervaring achter de naaimachine een hoes maken. 

Benodigdheden

  • Naaimachine
  • Stof
  • Stift
  • Garen
  • Schilders tape (breed)
  • Schaar  
  • Spelden

Omschrijving

Stap 1: Tape het kussen in

We beginnen met het maken van een patroon. Dit doen we met de hulp van schilders tape. Plak overal waar je wilt dat de stof gaat komen af met tape. 

Stap 2: Noteer het recht van draad

Wanneer het hele kussen is afgeplakt is het belangrijk dat je met een stift of pen het 'recht van draad'* noteert op de tape. Zo weet je hoe je het patroon op de stof moet leggen. Het is namelijk belangrijk dat alle patroondelen op dezelfde manier op de stof ligt anders ga je dat zien. 

* Recht van draad is de richting waarin de draad geweven is en loopt parallel aan de zelfkant. 

Stap 3: Knip de tape los

Nu kun je de tape los gaan knippen. Begin bij de hoekjes. Probeer er uiteindelijk een zo plat mogelijk patroon van te knippen. Alle bochten moet je dus inknippen. 

Tip: wanneer je er losse onderdelen van knipt zoals ook in de video gebeurt dan is het verstandig om te markeren welk gedeelte waar hoort. 

Stap 4: Leg de patroon delen op de stof

Wanneer je de patroon delen los hebt kun je deze op de stof leggen. Let nu op de 'recht van draad' volg de pijltjes die je eerder op het patroon hebt gezet zodat alle stukken op dezelfde manier op de stof liggen. 

Je knipt op de binnen naden ongeveer een centimeter erbij. Aan de boven-, onder- en zijkanten knip je tussen de 10 en 15 centimeter bij. Dit doe je omdat je later nog een tunnel gaat naaien. 

Stap 5: Naai de patroondelen aan elkaar

Wanneer je alle patroondelen hebt geknipt kun je deze aan elkaar gaan naaien. Denk erom om de uiteinden van de stof ook even te zigzaggen. 

Stap 6: Naai een tunnel

Nu gaan we een tunnel maken aan het uiteinde van de hoes. Je slaat de stof hiervoor ongeveer 4 cm om en naait dit stuk vast. Daarna kun je een touwtje er doorheen kan halen om de stof goed strak aan te trekken. 

Stap 7: Haal een draad door de tunnel

Een tip is om het uiteinde van de draad vast te maken aan een veiligheidsspeld. Zo kun je gemakkelijker de draad door de tunnel halen. Zet vervolgens de twee uiteinde vast met een stoppertje. Trek het koord goed strak aan. 

Eindresultaat

Met en beetje geluk ziet het eindresultaat er zo uit. Zit de hoes bij jou nou net wat minder strak zou je een matrasspanner aan de achterkant kunnen zetten. Die trekt de stof dan nog extra strak. 

Succes met klussen! 

Kom je er niet uit?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs campertechniek
via telefoonnummer 033 - 467 70 77. Of vul het contactformulier in.

Ontdek andere video's

Andere categorieën