Wintercamperen in Friesland

Rob en Elze Klute

Als je gaat wintercamperen in Friesland hoop je natuurlijk dat je kan schaatsen of langlaufen. Als dat niet het geval is dan heeft Visit Friesland een flink aantal alternatieve binnen- en buitenactiviteiten voor je op een rijtje gezet waarmee je de inwendige batterij weer helemaal kan opladen. We gaan genieten van de frisse schone buitenlucht en blijven lekker binnen als we door winterse buien worden verrast.

Bolsward

In Bolsward staat deze bronzen vleermuis. Het is één van de elf fonteinen die te vinden zijn in alle plaatsen die de Elfstedentocht aandoet. Helaas zijn ze allemaal in winterslaap maar op zich zijn het stuk voor stuk prachtige kunstwerken. We voelen ons een beetje in het buitenland als we de soms vreemde Friese plaatsnamen lezen. Zo komen we op weg naar Franeker langs Lutje Lollum. Het karakter van het Friese landschap straalt rust en ruimte uit waar we ons heel prettig bij voelen.

Planetarium van Eise Eisinga

Eise Eisinga bouwde in het plafond van de woonkamer een indrukwekkend planetarium met een grote hoeveelheid schijven, hoepels en touwen, die door een slinger met daaraan een gewicht wordt aangedreven. Directeur Adrie Warmenhoven legt allerlei details uit die na te lezen zijn in een boekje dat je bij binnenkomst krijgt.

Leeuwarden

Om parkeerproblemen te voorkomen gaan we met bus 3 vanaf de P+R Kalverdijkje naar het centrum van Leeuwarden. In het Natuurmuseum Friesland verbazen we ons over de grootte van het skelet van de potvis die in 1994 op Ameland aanspoelde.

Een aanrader is de interactieve onderwatersafari. In een karretje maak je een reis door de onderwaterwereld en zie je wat er zoal in zoet en in zout water leeft. Wie oog heeft voor detail zal de drinkende koe opvallen en de visser die in zijn bootje iets doet wat eigenlijk niet kan. Goed opletten dus!

In het centrum van Leeuwarden staan prachtige oude gebouwen waaronder de twee paleizen het Stadhouderlijk Hof en het Princessehof. De eerste is nu een hotel en het tweede een keramiekmuseum. We wandelen naar de andere kant van de stad en komen over het Gouveneursplein met het oude stadshuisgebouw compleet met hoofdwacht.

Blubberwandeling

In het uiterste noorden van Friesland ligt Moddergat. Hier staat in het beschermde dorpsgezicht het openluchtmuseum Fiskershúske waar de historie van de kustvisserij verteld wordt. Iets verderop komen we langs It Grenaatfabrykje waar vroeger garnalen werden gedroogd om later als veevoer ter worden verkocht. Omdat het voor wadlopen veel te koud is beperken we ons tot een blubberwandeling door het slib dat twee maal per etmaal in de Waddenzee wordt aangevoerd.

Duisternis goeroe

In het Nationaal Dark Sky Park Lauwersmeer vertelt zoals hij zichzelf noemt ‘duisternis goeroe’ Jaap Kloosterhuis, dat de mens en de natuur niet zonder totale duisternis kan en over de vaak onnodige lichtvervuiling. Dit park ligt op voldoende afstand van verlichte steden. Hij begeleidt hij ons in het pikkedonker door het bos om bij helder weer gefascineerd te raken door de geweldige sterrenhemel. Elke nacht zijn er wel enkele vallende sterren te zien, maar een paar keer per jaar vallen er vele in een bepaalde nacht, de zogenaamde sterrenregens.

Drents- Friese Wold

Op loopafstand van de fraai aangelegde camperplaats Appelscha, waar je je camper gratis mag wegen, huren we bij Le Coq twee e-choppers. Hiermee toeren we geruisloos door het prachtige Drents-Friese Wold door bossen, over heidevelden en de Kale Duinen en langs diverse poeltjes. Aan de hand van een meegekregen route komen we langs de mooiste plekjes.

We beklimmen de 33 meter hoge Bosbergtoren en hebben een weids uitzicht over het Drents-Friese Wold. In de verte zien we zelfs de contouren van Leeuwarden, Groningen en Assen. We ontmoeten boswachter Lysander van Oossanen die trots is op het zesduizend hectare grote nationale park dat rijk is aan flora en fauna. Natuurlijk komt de wolf ter sprake die ook in dit gebied met enkele welpen is gesignaleerd.

Overnachten

De sitecodes verwijzen naar locaties op: Campercontact.com.