Vijf leuke activiteiten in Den Helder

Tekst: Marc Erwich Beeld: Citymarketing Den Helder

Zwervend door de Kop van Noord-Holland kom je in het uiterste puntje Den Helder tegen. Deze opgefriste marinestad heeft elke camperaar verrassend veel te bieden en is de ideale springplank voor een leuk camperuitje.

1. Duik het Marinemuseum in

Dankzij zijn geweldige geografische ligging- aan drie kanten omringd door water - was Den Helder voor Napoleon dé aangewezen plek om de grootste marinebasis met werf van Nederland te bouwen. Sindsdien vormt Willemsoord het nautische hart van de zeestad, ook na het vertrek van de Koninklijke Marine in 1995. Een van de hoogtepunten op dit monumentale terrein is het Marinemuseum. Hier komt de rijke geschiedenis van de marine tot leven, op én onder zee. Zo ervaar je aan boord van de verschillende museumschepen het leven van een marinier en heb je de unieke kans om de Tonijn - een reusachtige onderzeeboot - van binnen te bekijken.

2. Trotseer windkracht 10 in Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers

Op kanonskogelafstand van het Marinemuseum ligt Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers. Dit museum vertelt het spannende verhaal van het Nederlandse reddingswezen op zee en laat je tijdens een interactieve ontdekkingstocht ervaren hoe het is om een redder te zijn. Ontdek bijvoorbeeld hoe windkracht 10 aanvoelt in een windtunnel en beleef de wilde zee in een vaarsimulator. Of volg op je gemak de audiotour en luister naar de boeiende verhalen over de historische objecten. Bezoek je het museum tussen 1 april en 31 oktober? Dan kun je in de historische reddingboot Johan de Witt een rondvaart maken door de binnenhaven van Den Helder.

3. Sla twee vliegen in een klap in Fort Kijkduin

Naast de marinebasis heeft Napoleon ook met de Stelling Den Helder zijn sporen achtergelaten in het beoogde ‘Gibraltar van het Noorden’. Het bekendste bouwwerk van deze militaire verdedigingslinie is Fort Kijkduin, waar je in een museum alles te weten komt over de erfenis van de Franse keizer. 

Opmerkelijk genoeg huisvest het Napoleontische fort in de ondergrondse tunnels nog een geheel andere attractie: een Noordzeeaquarium. Vooral de glazen tunnel waar je twaalf meter lang onder het water en de vissen doorloopt is een bijzondere ervaring.

4. Wandel door de duinen

Met de Grafelijkheidsduinen heeft Den Helder een denderend duingebied in zijn achtertuin. Oftewel: neem je wandelschoenen mee. Slingerend over onverharde paden doorkruis je prachtige duinvalleien, stuit je op de opvallende Kroontjesbunker en passeer je in een ruig en verstild landschap Konikpaarden en Schotse Hooglanders. Drukker is het in de nabijgelegen Donkere Duinen, een geliefd wandelbos. Iets ten noorden van deze natuurgebieden tref je met de kaarsrechte dijk en de zeepromenade een totaal ander decor. Hier geniet je van weidse uitzichten over zee en kun je zandplaat De Razende Bol en Waddeneiland Texel zien liggen.

5. Laat je verrassen door De Nollen

Dat kunst en natuur elkaar prachtig kunnen versterken, blijkt wel in De Nollen. In dit natuurgebied heeft Ruud van de Wint als een soort tuinman én kunstenaar het landschap gekneed tot wat het nu is: een mooie mix van natuur en kunst. Lopend door het kunstlandschap stuit je op een vat vol tegenstellingen en vangen de grote metalen bouwwerken direct je aandacht. Heb je bijvoorbeeld ooit een bewegende windwijzer van 17 ton gezien? Naast de imposante sculpturen vind je hier omgebouwde bunkers, die met elkaar zijn verbonden door een ondergronds gangenstelsel en zijn verrijkt met enorme muurschilderingen.

Let op: van 1 november tot en met 31 maart is De Nollen alleen geopend op de laatste zondag van de maand.

Routekaart

In 'Rondje Zwerven' in KA 7-2021 lees je meer over de Kop van Noord-Holland.