Vijf bloeiende bollenveldlocaties om te bezoeken

Het is lente en dat betekent dat de bloembollen weer in bloei staan! In heel Nederland liggen uitgestrekte velden vol prachtige kleuren, die ook dit jaar geopend zijn voor het publiek. We sommen vijf streken op waar je naar hartenlust langs de bloemen kunt wandelen, fietsen of rijden met de camper.

Carlos Perez (CC BY-NC-ND 2.0 Deed) via Flickr

1. Zeeuws-Vlaanderen 

In de provincie Zeeland vind je de kleurrijke tulpen vooral in Zeeuws-Vlaanderen. De omgeving van Terneuzen en Hulst is hier the place to be. De tulpenvelden in Lamswaarde, Graauw en Clinge liggen zo dicht bij elkaar dat je er een wandeling of fietsritje van kunt maken, maar je kunt de afstand natuurlijk ook met de camper overbruggen. 

Online zijn heel wat fietsroutes te vinden die je langs de bloeiende velden brengen. Zo is ‘Bloemenvelden rond Hulst’ er eentje van net iets meer dan 55 kilometer langs de fietsknooppunten rond de velden. 

2. Midden-Drenthe 

Met een aanbod aan bloembolkwekerijen dat de laatste jaren flink stijgt, kun je ook in Midden-Drenthe terecht voor een fleurige dag. Er zijn verschillende boeren die hun velden openstellen, waarlangs je heerlijk kunt fietsen of wandelen. 

Er is ook een route uitgezet die start in Assen en je langs de tulpenvelden van Smilde, Hooghalen en Hijken brengt. Op 26 en 27 april zijn de velden voor het evenement ‘Tulpenpracht bij Nacht’ in de avond verlicht, wat ook een mooie ervaring is.

3. Noordoostpolder  

In het noorden van Flevoland is de landbouw erg belangrijk en ligt dan ook het grootste aantal tulpenboerderijen van Nederland, samen goed voor ruim 2.000 hectare aan bollenvelden.

Matthijs Bremer (CC BY-NC 2.0 Deed) via Flickr

Op de website van het Tulpenfestival vind je kaartjes met uitgestippelde routes om rijdend (108 kilometer) of fietsend (27 kilometer) de kleurrijke velden te bewonderen. Zelfs National Geographic prijst deze lange route als een van de mooiste ter wereld! 

4. Bollenstreek 

De Bollenstreek is – hoe kan het ook anders met zo’n naam – waarschijnlijk de bekendste plek om de bloeiende tulpenvelden te zien. Je vindt er de bekende tulpen, maar ook hyacinten en narcissen. 

Veruit de grootste trekpleister in de Bollenstreek – en een van de grootste in Nederland – zijn de tuinen van de Keukenhof. Jaarlijks vinden duizenden toeristen de weg naar de miljoenen bloemen in Lisse. De Keukenhof is in 2024 nog geopend tot en met 12 mei.

5. Groningen – Uithuizermeeden  

Ook in het noorden van het land zijn bollenvelden te ontdekken. In Uithuizermeeden organiseert Rotaryclub Het Hogeland op zaterdag 27 april het evenement ‘Naar de bollen’. Al wandelend, fietsend of rijdend kun je genieten van het landschap en de bloeiende velden.

Door wisselbouw worden percelen slechts één keer in de zes jaar bezaaid met bloembollen en daardoor ziet de route er elk jaar anders uit. 

Wandelen kan met afstanden van 10, 20, 30 of 40 kilometer, de fietsroute is zo’n 35 kilometer lang. Liever met de camper of de auto? Dan volg je een parcours van 65 kilometer. Meer info en inschrijvingslinks zijn te vinden op de website van het evenement

 

Hou er rekening mee dat het niet op alle locaties toegestaan is om tussen de bloemen te lopen, of om er te plukken.