Verken de prachtige Vulkaneifel in Duitsland

Op zoek naar nieuwe avonturen en mooie bestemmingen om te verkennen, mag je de Vulkaneifel in de Duitse Eifel niet missen, vooral als je van geologie houdt. Op drie uur rijden van Utrecht vind je sporen van oude vulkaanuitbarstingen, verspreid over een landschap van glooiende heuvels en charmante dorpjes.

Vulkaanuitbarsting in het museum

De eerste stop op je reis naar de Vulkaneifel is het Lava-Dome Museum in Mendig, waar je je kunt onderdompelen in de geologische geschiedenis van deze regio. De gesimuleerde vulkaanuitbarsting in de lavakoepel prikkelt je verbeelding. Een rondleiding door de ondergrondse lavakelders neemt je mee naar een wereld waar de lava miljoenen jaren geleden stroomde. Het is niet moeilijk te begrijpen waarom de lokale brouwerij deze kelders ooit gebruikte voor opslag vanwege de constante en gematigde temperatuur.

Een buitenmuseum en de Wingertsbergwand

Op slechts drie kilometer afstand vind je de Museumslay, een vrij toegankelijk buitenmuseum dat het zware werk in de steengroeven illustreert. Maar opvalt is de Wingertsbergwand, een vijftig meter hoge puimsteenwand. Geologen kunnen hier veel leren over oude vulkaanuitbarstingen, vooral die van de Laacher See-vulkaan, op slechts vier kilometer afstand. Deze uitbarsting, die zich 13.000 jaar geleden voordeed, wordt treffend vergeleken met het openen van een gigantische fles met bubbelwijn. Aan de oostelijke oever van de Laacher See zie je nog steeds CO2-belletjes opstijgen, wat je doet afvragen of deze vulkaan ooit weer actief kan worden.

De Arensberg-vulkaan

Als je van bochten houdt en adembenemende uitzichten, zet dan koers naar Zilsdorf. Daar wacht de Arensberg-vulkaan op je. Deze vulkaan, die zo’n 32 miljoen jaar oud is, heeft een interessante geschiedenis. Vroeger werd het basalt van deze vulkaan gewonnen om te gebruiken in de bouw van dijken. Via een mijntunnel kun je de diepe krater bereiken die ontstond door het hakken van basalt.

Gerolstein en het mineraalwater

De volgende halte is Gerolstein, beroemd om zijn koolzuurhoudende mineraalwater, ontstaan door vulkanische gasexplosies. Als je door de stad dwaalt zie je bronnetjes. Maar je kunt ook een bezoek brengen aan het fabriekscomplex waar dit heilzame water wordt gebotteld.

Adler- und Wolfspark bij Kasselburg

Als je even wil ontsnappen aan vulkanen en geologie, breng je een bezoek aan de Kasselburg. Deze 13e eeuwse ruïne hoog boven de stad huisvest tegenwoordig roofvogels. De roofvogelshow is een spectaculaire ervaring. Je kunt er overigens ook de wolvenroedels voeren. Het is vooral leuk om de witte poolwolven te zien.

Wandelen

In de Gerolsteiner Dolomiten vind je prachtige wandelpaden. De top van de Munterley (482 meter hoog) geeft je een panoramisch uitzicht over het Kylltal. Het kan soms een uitdaging zijn om de steile geitenpaden te trotseren, maar de beloning van het weidse uitzicht is de moeite waard.

In de buurt van Daun

Vanaf de camperplaats in Daun kun je eenvoudig de stad verkennen en het Vulkaanmuseum bezoeken. Nog mooier is een fietstocht langs de drie Maare: Schalkenmehrener Maar, Weinfelder Maar en Gemündener Maar. Deze ronde kratermeren zijn ongeveer veertig meter diep en pareltjes om te zien. Tijdens je fietstocht merk je dat de dorpjes als lieflijke juweeltjes verspreid lijken te zijn in dit landschap.

Steenbeleving in Gillenfeld

Gillenfeld biedt een camperplaats met een prachtig uitzicht over het landschap. Achter de camperplaats ligt het Pulvermaar, ook gevormd door vulkanische activiteit. Een wandeling langs de Römerberg en het Strohner Määrchen is een aanrader. Op de top kun je genieten van het uitzicht over de regio.

Vulkaan Mosenberg

De laatste stop op deze vulkaantocht brengt je naar Bettenfeld, waar je de vulkaan Mosenberg kunt verkennen. Een buitenmuseum toont verschillende soorten lavabommen en geeft inzicht in de geologische geschiedenis van de regio. Na een bezoek aan het museum kun je naar de top wandelen, waar een uitkijktoren je beloont met een fraai uitzicht op het omliggende landschap.

Websites

Overnachten

Reisemobilstellplatz am Schloss Wickrath, Mönchengladbach 6954
Wohnmobilstellplatz Brauerstraße, Mendig 9659
Wohnmobilhafen Pulvermaar, Gillenfeld 3596
Camperplaats Am Viehmarkt, Hillesheim 1239
Camperplaats Am Hallen- und Freibad, Gerolstein 890
Hotel-restaurant Heidsmühle, Manderscheid 914


De sitecodes verwijzen naar locaties op Campercontact.com.

Gpx-routebestanden

Gpx-bestanden van de route:

1 camperroute Wickrath - CP Mendig
2 camperroute route Mendig - Arensberg - Hillesheim
3 camperroute CP Hillesheim - CP Gerolstein
4 camperroute CP Gerolstein - CP Mehren Vulkaneifel
5 camperroute CP Mehren Vulkaneifel - CP Gillenfeld
6 camperroute CP Gillenfeld - parkeren Bettenfeld - CP Heidsmühle

fietsen route 1 CP Gerolstein tot Wolfspark Kasselburg (8 km)
fietsen route 2 CP Mehren rondje Maaren (15 km)

wandelen route 1 CP Mendig - Wingertsbergwand - CP Mendig (6 km)
wandelen route 2 CP Gerolstein - Dolomieten - CP Gerolstein (7 km)
wandelen route 3 CP Gillenfeld rondje Maaren (6 km)
wandelen route 4 Bettenfeld rondje Mosenberg - Winsborn krater (5 km)

Meer informatie over het downloaden van gpx-bestanden staat hier.