Tussenstop in Nieuwleusen

Camperplaats Allee heeft meer dan twintig ruime camperplaatsen, met of zonder elektriciteit. Er heerst rust en er is veel ruimte. Er is zelfs een heus strandje. Alle voorzieningen zijn aanwezig en aanmelden gaat heel makkelijk met de QR-code.

foto: Agnes Jeurnink

Tip 1: Museum Staphorst

Kledingveiling bij het museum
foto: Hans Splinter (CC BY-ND 2.0) via Flickr

In een traditionele Staphorster langhuisboerderij leer je over het interieur in vroegere tijden en het culturele verleden van de inwoners van Staphorst. Maar het heden wordt er niet vergeten, want ook vandaag zijn sommige vrouwen nog te zien in de traditionele klederdracht. In 2014 is het typische Staphorster stipwerk tot Nationaal Immaterieel Erfgoed verklaard.

Tip 2: Het Reestdal

foto: Agnes Jeurnink

Het is prachtig fietsen en wandelen rond het riviertje de Reest. De rivier meandert door het kleinschalige landschap en vormt zo de grens tussen Overijssel en Drenthe. In Oud Avereest bij het bezoekerscentrum De Wheem vind je meer informatie. Achter de begraafplaats staat een van de verhalenpalen die het Reestdal rijk is, waar je kan luisteren naar verhalen over de omgeving, mythes of weetjes over de geschiedenis van het Reestdal.

Tip 3: Tuinen van Mien Ruys

foto: Maarten Eykman (CC BY-SA 4.0) via WikiMedia Commons

In Dedemsvaart zijn de tuinen van Mien Ruys al bijna honderd jaar een begrip. Mien Ruys was een van de belangrijkste tuinarchitecten van Nederland in de vorige eeuw. Je vindt er dertig prachtige stijltuinen, waarvan tien erkend zijn als rijksmonument. Doe er inspiratie op of koop bijzondere vaste planten in het Plantenhof.

Tip 4: De Zwarte Dennen

foto: Algont (CC BY-SA 3.0) via WikiMedia Commons

Nog geen zeven kilometer vanaf de camperplaats ligt het Staatsbos Zwarte Dennen. Middenin het bos ligt een zwemvijver met strandje. Er zijn ook verschillende wandel- en fietsroutes met elk een eigen kleurencode. Daarnaast biedt het bos nog een mountainbikeroute en zijn er ruiterpaden. Voor de jongsten is er een belevingspad, waar we onder andere een kleine kabelbaan, een periscoop en een stukje met verschillende bodembedekking kunnen beleven.

Tip 5: Molen Massier

foto: Tjako van Schie (CC BY-SA 3.0) via WikiMedia Commons

Op zaterdagnamiddagen kan je terecht bij Molen Massier, na zo’n vijf minuutjes fietsen. Omstreeks 1765 startte Peter Massier als molenaar. Na hem zouden nog acht generaties volgen waarna de korenmolen in 1990 overgedragen werd aan de gelijknamige stichting, met de hoop om de molen te restaureren. In 2009 opende de vernieuwde molen officieel, draai- en maalvaardig.

De sitecode van Camperplaats Allee op Campercontact is 98686.

 

Tekst: Agnes Jeurnik & Ranne De Cock