Tussenstop in Enschede

Enschede. De stad is onlosmakelijk verbonden met de vuurwerkramp van mei 2000, die 23 levens eiste en de wijk Roombeek wegvaagde. Vanaf de kleine camperplaats Lonneker Es, sfeervol gelegen in het Twentse land, is het maar een paar kilometer naar de herboren wijk en het stadscentrum. Prima te fietsen. Naar de bushalte is het een kwartiertje lopen.  

Rijksmuseum Twenthe 

Van het door de textielindustrie gedomineerde verleden is in het Rijksmuseum Twenthe weinig terug te vinden. Maar het dankt wel zijn bestaan aan het kapitaal van de Twentse textielbaronnen van weleer, die met een schilderijencollectie van de middeleeuwen tot en met de negentiende eeuw de basis legden. Het museum wil met zijn kunstwerken verhalen vertellen uit heden en verleden. 

Wijk Roombeek 

Twintig jaar na de vuurwerkramp, die tweehonderd huizen verwoestte, is de zwaar getroffen wijk Roombeek herschapen in een parel van moderne architectuur. Niet alleen verrassende woningbouw trekt de aandacht, de wijk biedt ook onderdak aan creatieve en innovatieve instellingen en bedrijven. Op afspraak zijn rondleidingen mogelijk, maar op eigen houtje rondwandelen mag natuurlijk ook. 

Brouwerij Grolsch  

Eigenlijk kun je Enschede niet beleven zonder een bezoek aan de vermaarde Grolsch-brouwerij. Van woensdag tot en met vrijdag verzorgt het bedrijf op afspraak rondleidingen door brouwerij en bottelarij. Gidsen besteden daarnaast ruim aandacht aan de geschiedenis van de onderneming met haar fameuze beugelfles. Proeven is bijna verplicht.