Roadtrip langs Hunebed Highway

Amerika heeft Route 66, Drenthe Hunebed Highway. Deze prehistorische A1 in het Hondsruggebied voert je in een fraai landschap terug in de tijd en is ideaal voor een roadtrip(je) met de camper.

De prehistorische A1 met het iconische verkeersbord © Provincie Drenthe

Om meer toeristen naar de blikvangers van Drenthe te lokken, is de N34 van Zuidlaren naar Coevorden in 2018 omgedoopt tot ‘Hunebed Highway’. Een toepasselijke naam, want langs deze 60 kilometer lange route liggen maar liefst 47 van de 52 Drentse hunebedden. Naast prehistorische grafkamers valt er aan weerszijden van de weg veel meer te zien. Gelukkig maar, want de hunebedroute in no-time afleggen is niet de bedoeling. Integendeel. Verlaat vooral de N34 en maak er een echte (meerdaagse) campertrip van.

Hunebedhoofdstad

Niet te missen tijdens je tocht over Hunebed Highway is het knusse plaatsje Borger, de hunebedhoofdstad van Nederland. In dit oerdorp ligt het Hunebedcentrum. Hier kom je in een prehistorische omgeving alles te weten over de mysterieuze bouwwerken en wandel je in het Oertijdpark door 150.000 jaar geschiedenis.

In het Oertijdpark maak je een reis door de tijd © Hunebedcentrum

Pal naast het centrum stuit je op ‘D27’, met ruim 22 meter het grootste hunebed van Nederland.

Niet te missen tijdens je roadtrip langs Hunebed Highway: de D27. © Marketing Drenthe

Drentse wildernis

Hoe bijzonder de hunebedden ook zijn, na een tijdje heb je genoeg stenen kolossen gezien. Duik dan eens de Drentse natuur in. Bijvoorbeeld bij Nationaal Park Drentsche Aa, een romantisch boerenlandschap met slingerende beekjes en schattige esdorpen. In dit gevarieerde fiets- en wandelwalhalla kom je in een oase van rust en ruimte echt op adem.

Het oeroude en romantische landschap van de Drentsche Aa © Marketing Drenthe

Ook het Drouwenerzand is zo’n heerlijk natuurgebied waar je jezelf kunt verliezen. Hier dwaal je over open zandvlakten, zigzag je door dichte bossen en zie je de schaapskudde als levende grasmaaier in actie op de heidevelden.

Tijdens een wandeling over het Drouwenerzand waan je je in een andere wereld © Vakantiepark Drouwenerzand

Wil je meer avontuur? Trek dan vijf kilometer westwaarts en loop bij het Boomkroonpad tussen de ruim twintig meter hoge boomtoppen door.

Camper uit, terreinwagen in

Een andere, originele manier om te genieten van de veelzijdige natuur én cultuur op de Hondsrug is de eko-tour. Samen met een gids maak je een groene ontdekkingsreis met een elektrische terreinwagen en kom je via ‘geheime’ binnendoorweggetjes op de mooiste plekken. Helemaal leuk: je zit zelf achter het stuur!

Ecologisch verantwoord dwars door de Drentse natuur © Marketing Drenthe

Je kunt ook zonder gids op avontuur met een bijzonder elektrisch voertuig. Zoef bijvoorbeeld met de Eko-Chopper fluisterstil over de uitnodigende paden en maak een ecologische roadtrip om nooit te vergeten.

Routekaart

In 'Rondje Zwerven' in KA 2-2022 lees je meer over Drenthe.

Tekst: Marc Erwich