Het beste van Xanten in een dag

In Kampeerauto 3-2023 stuit ‘Rondje Zwerven’ al slingerend door het grensgebied aan de Rijn op het Duitse Xanten. Deze historische stad aan de Nederrijn heeft verrassend veel te bieden en is ideaal voor een dagje uit met de camper.

Archeologisch Park Xanten

Colonia Ulpia Traiana. Dit zegt je misschien niets, maar zo heette Xanten ooit. Vernoemd naar keizer Trajanus bouwden de Romeinen zo’n tweeduizend jaar geleden een stad aan de oevers van de Rijn, die al snel floreerde en uitgroeide tot een metropool avant la lettre.

Met de camper rijd je vanaf Nederland zo naar het APX musueum in Xanten © Marja van Kampen

Tegenwoordig ligt op deze plek het Archeologisch Park Xanten, het grootste archeologisch openluchtmuseum van Duitsland. In dit prachtige themapark wandel je langs de resten van het Romeinse rijk en komt de geschiedenis echt tot leven. Veel historische gebouwen zijn gereconstrueerd en in het indrukwekkende amfitheater vinden regelmatig shows plaats. Begin dus zeker hier je bezoek aan Xanten en bekijk dan hoeveel tijd je over hebt.

Museumpje pikken

Met zo’n rijke geschiedenis kan het niet anders dat Xanten meerdere musea telt. Stuk voor stuk interessant, maar zeker het StiftsMuseum met zijn schitterende kunstschatten mag je niet missen. Dit museum staat bekend als een van de mooiste kerkelijke musea van Duitsland en is ideaal te combineren met een bezoek aan de gotische Sint-Viktordom.

De kerkschatten van het StiftsMuseum gaan terug tot de 5e eeuw © Stephan Kube

Terrasje op de Marktplatz

Ook het middeleeuwse centrum voelt met zijn vele historische gebouwen en charmante steegjes aan als een openluchtmuseum. Naast de eeuwenoude Dom van Xanten is de Klever Tor een grote blikvanger. Tijdens je wandeling zie je deze eyecatchers vanzelf en vind je automatisch de weg naar de gezellige Marktplatz. Dit autovrije plein is het kloppend hart van de stad en dé plek om op een terrasje te genieten van een hapje en een drankje.

De Dom van Xanten © Marja van Kampen

Watersporten en zonnebaden

Bezoek jij Xanten op een mooie zomerse dag? Navigeer je camper dan ook naar Freizeitzentrum Xanten. In dit recreatiegebied aan de noordrand van de stad kun je bijna alle soorten watersport beoefenen, lekker zonnebaden op het strand aan de Südsee en dineren in het sfeervolle havenrestaurant.

Routekaart

In 'Rondje Zwerven' in het magazine Kampeerauto 3-2023 lees je meer over het grensgebied aan de Rijn. De gpx-routebestanden zijn gebaseerd op dit artikel.