Fietsen over de Vías Verdes

Door Nico van der Maat (tekst en foto's) Piet en Willemien Moleveld (foto's)

Met camper en fiets door binnenland noord-Spanje

Fietsen mee in de camper zijn ideaal om reisbestemmingen tot in detail te kunnen verkennen. Zo ontdekten Piet (75) en Willemien (71) Moleveld uit Amstelveen vorig jaar al de leukste stadjes, pittoreske dorpjes en natuurgebieden in het binnenland van noord-Spanje. Waarbij ze veelvuldig gebruik maakten van het fietsnetwerk Vías Verdes, dat daar op voormalige spoorbanen is uitgezet.

“Overal in Spanje zijn dergelijke routes gemaakt. Ideaal voor fietsers, omdat de voormalige spoorwegen als regel vlak zijn. Bovendien voeren ze meestal achter stadjes langs, door ruige gebieden en over en langs riviertjes met plekjes die vanaf de autoweg meestal niet te zien zijn”, zegt Piet, die vorig jaar erg enthousiast terugkwam van hun drieweekse tocht vanaf de oostkust van Spanje naar de omgeving van Bilbao.

De route van Piet en Willemien

Willemien doet in enthousiasme niet onder: “Prachtig fietsen daar op deze manier! De routes zijn goed aangegeven. Je ziet zelfs hoeveel kilometers je nog te gaan hebt. Veel stationnetjes zijn nog in tact. Soms met horeca, dus aantrekkelijke rustpunten voor onderweg of als start en finish”.

Rustplaatsen Aan Vias VerdesFietsen over oude spoorwegen

Vías Verdes: rust en natuur

Ze kenden de routes al in het zuiden van Spanje waar ze met hun Adria-camper vaak verbleven. Omdat ze vorig jaar het voor hen onbekende binnenland van noord-Spanje wilden verkennen, zochten ze thuis al op de computer naar campings en camperplaatsen. “Die zijn er niet zoveel. Waarschijnlijk omdat het geen toeristische streek is."

Piet en Willemien bereiden hun camperreis voor

Zoekende naar fietsroutes ontdekten we er wel veel Vías Verdes. We zochten dan meestal een standplaats in het midden van een route, zodat we diverse dagen verschillende kanten op konden fietsen. Wat ons hier bijzonder trof, was de rust en de ongerepte natuur. Met mooie oude dorpjes en vriendelijke, toeschietelijke mensen” aldus Willemien. Piet vult aan: “Soms kwamen we in kleine dorpjes of stadjes dat je dacht: hier heeft de tijd stilgestaan. Die streek heeft ook nooit oorlogsschade opgelopen, dus er is nog veel intact. Ook omdat de ondergrond hard is en dus niets verzakt. De mensen spreken er ook bijna geen andere taal”.

Soms lijkt de tijd te hebben stilgestaan

De routekaarten hadden ze thuis al gedownload van Internet. Op de website www.viasverdes.com staat veel informatie over de diverse routes. Dat zijn er nu 96 en allemaal afzonderlijke rondritten, variërend van 3 tot 86 km. Ze hebben ook allemaal een eigen naam. Aan elkaar koppelen gaat niet, dus Piet en Willemien verplaatsten na iedere paar dagen de camper naar een andere stek.

NKC-tip: Gebruik campercontact.com voor uitgebreide informatie (locaties, tarieven, ervaringen van camperaars) over circa 20.000 camperplaatsen.

Weinig elektrische fietsen op de groene wegen

Vías verdes betekent groene wegen. In Spanje ligt negenduizend kilometer in onbruik geraakte spoorbaan. Daarvan is inmiddels zo’n tweeduizend kilometer geschikt gemaakt als fiets- en wandelpad. Ideaal voor fietsers dus. Maar er wordt ook veel op gewandeld en gereden met mountainbikes. De familie Moleveld deed dit per elektrische fiets en geeft daarover meteen een waarschuwing: “Die zijn bij de Spanjaarden nog niet zo bekend. Kunnen ze ook niet repareren. Toen wij een achterband moesten laten verwisselen en het achterwiel eruit moest, gaf dat de grootste problemen. Gelukkig is het uiteindelijk wel gelukt”, aldus Willemien, die vervolgt: “Net als met het vinden van overnachtingsplekken voor de camper. Soms stonden we vrij bij zo’n stationnetje. Zonder voorzieningen dan. We kwamen daar vooral veel Spaanse campers tegen. Nederlanders maar heel weinig”.

Als Piet en Willemien de vele foto’s op de computer bekijken, raken ze meteen weer enthousiast over het natuurschoon en de stadjes die ze tegenkwamen. Zoals Arnedillo, waarover Piet zegt: ”Een toplocatie, waar de camperplaats hoog boven ligt. Een paradijsje was het! We zeiden tegen elkaar: dat dit nog bestaat. We hadden het idee dat daar in vijfhonderd jaar niets was veranderd. Behalve de komst van auto’s dan”.

Bijkomen van het fietsen op camperplaats Arnedillo

Goed voorbereiden

Piet en Willemien adviseren om thuis met behulp van internet al een reisplan te maken. En ook om voor goede verlichting op de fiets te zorgen, want in de routes zitten veel tunneltjes waarin vroeger de trein reed. “Vaak zijn die lang en niet altijd verlicht, dus pikkedonker. Het dragen van een helm is in Spanje op de fiets verplicht, maar gek genoeg niet op de Vías Verdes. Goede banden zijn ook belangrijk, omdat niet alle paden zijn geasfalteerd en soms gravel als ondergrond hebben. Ook de remmen moeten in orde zijn, want soms zijn aan- of afrijroutes van de Vías Verdes flink steil”, aldus Piet Moleveld.

Veel steile paden op de Vías Verdes

"Wij zijn het liefst in stillere gebieden, waar nog geen toeristische drukte is. Daarom trekken we vaak het binnenland in. Als je van daaruit fietst, ontdek je nog veel meer moois” aldus Piet. Willemien vult nog aan: “Gelukkig zijn er nog genoeg van die gebieden. Maar je moet ze wel opzoeken”.

Fietsroutes en camperplaatsen

Piet en Willemien reisden door noord-Spanje vanaf de oostkust ongeveer tot aan Bilbao. Bekijk hieronder de fietsroutes die zij afgelegd hebben:

De route en de camperplaatsen vind je op Campercontact.com.