Dwars door Luxemburg

Onze campertrip door Luxemburg bestaat in principe uit twee delen: de mooie middeleeuwse stadjes met daar omheen prachtige natuur en een bezoek aan de stad Luxemburg. Deze blog sluit aan bij het verhaal over Luxemburg in Kampeerauto 3-2023.

Clervaux

We beginnen in Clervaux, waar we in het witte kasteel met onze Luxembourg Card vrije toegang hebben tot drie musea. Wij kiezen voor het maquettemuseum waar een aantal Luxemburgse burchten en kastelen op schaal zijn nagebouwd.

> Château de Clervaux

Het Château de Clervaux met links de abdij.

Maquette van het kasteel in Wiltz.

Vianden

Dat brengt ons in Vianden waar het grootste en best bewaarde kasteel van Luxemburg staat. Met de stoeltjeslift gaan we naar boven waarna we terug lopen naar het Château Vianden. Een audiotour geeft tekst en uitleg over de verschillende bouwstijlen en de manier waarop men in de Middeleeuwen leefde.

> Vianden

Zicht op het kasteel van Vianden vanaf het camperpark.

Door de eeuwen heen ontstonden diverse bouwstijlen.      

 

Esch-sur-Sûre

Het toeristische dorp Esch-sur-Sûre trekt jaarlijks veel bezoekers vanwege de gezellige aanblik met diverse ruïnes. De bevolking heeft veel te danken aan de productie van lakens in het verleden.

In de fabriek staan nog de originele machines waarmee de wol werd verwerkt tot laken. De productie is nagenoeg gestopt, de fabriek is nu een museum.

> Esch-sur-Sûre

Müllerthal

Een bijzondere wandeling gaat door de regio Müllerthal. Dit gebied wordt ook wel Klein Zwitserland genoemd vanwege zijn zandsteenformaties en beekjes met watervallen.

We volgen de route naar de Kuelscheier. Dit is een 100 meter lange pikdonkere tunnel in de rotsen, waar geen einde aan lijkt te komen. Vergeet dus niet een goede lamp mee te nemen! De spleten zijn zo smal dat we ons bijna niet kunnen omdraaien. Gelukkig kwamen we geen andere wandelaars tegen.

Een van de meest gefotografeerde plekjes in het Müllerthal en misschien wel van heel Luxemburg is de Schiessentümpel, een uit drie stromen bestaande waterval met daarboven een idyllisch stenen bruggetje met een houten leuning.

> Müllerthal

 

De stad Luxemburg

Wat in Luxemburg direct op valt is dat het land er zo schoon en verzorgd uit ziet. Dat geldt ook voor de groene stad Luxemburg die door de niveauverschillen diverse prachtige uitzichten biedt. Volgens de Luxemburgers is de Chemin de Corniche het mooiste balkon van Europa. De Wenzelwandelroute gaat langs de belangrijkste bezienswaardigheden.

In de wijk Pfaffenthal staat een 60 m hoge liftschacht met een glazen platform. Zelfs de bodem is van glas wat bij veel bezoekers knikkend knietjes oplevert. Het uitzicht is fantastisch.

Als we langs het Groothertogelijk Paleis lopen komt juist op dat moment de Groothertogin Maria Teresa naar buiten, die ons vriendelijk toezwaait. We kunnen het niet nalaten om hiervan enkele foto’s te maken.

We verplaatsen ons in de stad met het openbaar vervoer dat in heel Luxemburg gratis is. Er rijden dan ook ruim voldoende bussen, trams en treinen door het hele land.

We gaan met de bus naar het dorpje Schengen aan de Moezel. Politiek gezien een belangrijke plek omdat daar aan boord van de Prinses Marie-Astrid in 1985 en in 1990   het Akkoord van Schengen werd ondertekend en de Uitvoeringsovereenkomst voor afschaffing van de grenscontroles in 26 landen.

Er staan meerdere monumenten die hieraan herinneren en in het plaatselijke museum wordt de geschiedenis uitgebreid verteld. Als symbool voor de vrijheid staan er langs de Moezel ook nog twee elementen van de Berlijnse Muur.

> Luxemburg stad

Kahler

We reizen met de trein naar het piepkleine dorp Kahler, waar men als slogan heeft ‘Make Kahler cooler’. Dit slaat op de muurschilderingen die verspreid over het dorp te bewonderen zijn. Ondanks dat Kahler een klein dorp is heeft het wel een eigen bioscoop. Bij de ingang bevindt zich een mural met bekende filmsterren.

> Kahler

Rumelange

Tegen de grens met Frankrijk is in Rumelange het Nationale Mijnmuseum. Hier gaan we met een treintje de mijn in voor een rondleiding over het leven in een mijn door de tijd heen. Moesten vroeger de zwaar beladen karretjes met mankracht naar buiten worden geduwd, met huidige machines kan in één keer 8 ton opgeschept worden.

> Nationale Mijnmuseum Rumelange

Differdange

In Differdange bevindt zich een interessant wetenschapsmuseum, het Luxembourg Science Center. Hier zijn meer dan zeventig interactieve stations waar jong en oud allerlei experimenten kunnen doen. De zwaartekracht telt hier niet mee en je brein wordt met illusies voor de gek gehouden. Heel interessant voor een bezoek.

> Luxembourg Science Center

Tekst en beeld: Rob en Elze Klute / www.campontour.nl

Overnachtingen

Camping Woltzdal – sitecode 7533
Camperpark Vianden – sitecode 64161
Camping La Pinède Asbl– sitecode 69085
Camping Kockelscheuer – sitecode 24188

De sitecodes verwijzen naar locaties op Campercontact.com.

Websites