Campings bij de wijnboer

Door Ger Elskamp (tekst en foto's)

Wie denkt dat je voor een wijnvakantie naar het buitenland moet, vergist zich: Nederland telt zo’n tweehonderd wijngaarden. Bij diverse van deze wijnbouwers is er gelegenheid om te kamperen en zelfs om je te laten verwennen in een bed and breakfast.

Voor een boerengezin dat het over een andere boeg gooit, is een wijngaard goed te combineren met een camping. Bij de meeste wijnboeren heb je de gelegenheid om het productieproces van wijn te ervaren en – afhankelijk van het seizoen – een handje te helpen. Een rondleiding is vaak snel geregeld. Proeven kan ook altijd. En het resultaat? De Nederlandse wijnbouwers verstaan hun vak en weten voortreffelijke wijnen te produceren. Deze zijn vaak niet goedkoop, maar zeker de moeite waard.

Camperwijnreis

Wijngaard Avitera

In het rustgevende Montferland, niet ver van de Duitse grens in de Gelderse Achterhoek, komen we aan op minicamping De Hartjens. We worden vriendelijk ontvangen door campingeigenaar Huub Baars, die ons de weg wijst naar de uitstekende sanitaire voorzieningen, het terras waar je zelf koffie en thee kan inschenken en onze camperplaats. We kiezen voor een van de vier ruime camperplaatsen. Hier kijk je uit over de wijngaard Avitera, met drieduizend wijnstokken op één hectare. Met dit uitzicht vanuit je camper heb je direct het echte wijngevoel. De wijngaard wordt omringd door maïsvelden en de vriendelijk ogende camping. De naast de camping gelegen graansilo’s verstoren het idyllische beeld wel een beetje.

Wijnproeverij

De camping ligt aan landelijke en regionale wandel- en fietsknooppuntroutes. In de verte zien we de Montferlandse heuvelrug. Zeddam en grensstad ‘s-Heerenberg liggen op vier á vijf kilometer fietsen. De heuvelrug zorgt ervoor dat het er niet te hard regent, wat beter is voor de biologische wijnteelt van in totaal zes druivenrassen. Drie rood en drie wit.
Er is een wandeling uitgezet tussen de wijnstokken, waarmee je de wetenswaardigheden van de wijnbouw op wijngoed Avitera tot je kunt nemen. Voor de campinggasten worden regelmatig wijnactiviteiten georganiseerd. Zo is er iedere donderdagmiddag een rondleiding met wijnproeverij. Uiteraard kun je de wijn ook kopen in de wijnwinkel annex campingreceptie. In oktober helpen campinggasten bij de druivenoogst. De camping en wijngaard liggen aan de rand van het knusse dorp Azewijn.